Mii de oameni din toate colţurile ţării au venit la Suceava pentru a se închina la moaştele Sfântului Ioan Cel Nou, la fel ca în fiecare an.
Încă din dimineața zilei de 24 iunie, preoţi şi diaconi au început Sfânta Liturghie, iar în scurt timp, toată curtea bisericii s-a umplut până la refuz. O mulţime uriaşă, pelerini de toate vârstele, dornici să audă cuvântul lui Dumnezeu, au participat la slujbă sub un cer fără soare puternic.
Cei veniţi în pelerinaj au stat la coadă și pentru a ajunge în foişorul în care erau depuse moaştele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava. Credincioşii s-au rugat pentru sănătate şi iertarea păcatelor. În jurul amiezii, racla cu moaştele sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă din mănăstire şi purtată într-o procesiune pe străzile oraşului.
Procesiunea a urmat tradiţionalul traseu din anii precedeţi, oprind la şapte biserici din zona centrală a oraşului. Credincioşii au avut ocazia să fie binecuvântaţi de ierarhi, iar numeroase persoane s-au îngrămădit să treacă pe sub racla în care se află moaştele sfântului şi pe sub icoana care îl reprezintă pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Un moment emoţionat a fost cel în care oamenii au cântat şi s-au rugat împreună cu preoţii.
„În primul rând pentru vindecare, în al doilea rând pentru sănătate, pentru asta ne rugăm”, spune o femeie venită în pelerinaj.
„Înseamnă întoarcerea la credinţă, la tot ce era frumos”, este de părere o tânără.
Sfântul Ioan cel Nou este considerat protector al Moldovei. Moaştele sfântului au fost aduse de voievodul Alexandru cel Bun în Cetatea Sucevei, în anul 1402.
Lasa un raspuns