Miercuri, 12 aprilie, la Muzeul de istorie din Suceava vor avea loc o serie de evenimente pentru a marca 560 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

În Sala Tronului vor fi expuse 6 documente originale emise în timpul domniei Marelui Voievod. Documentele sunt pergamente, patru emise la Suceava, în anii 1464, 1472, 1473 și 1487 și câte unul la Iași, din anul 1497 și Vaslui, din 1502. Patru dintre acestea au pecete originală în ceară.

Tot miercuri, de la ora 10,  la Muzeul de Istorie va avea loc o dezbatere pe tema Proiectului Festivalul International Stefanian, parte a Programului Hai in Bucovina!  Pe lângă specialiști de la Muzeul Bucovinei, și-au anunțat prezența directorii muzeelor din județele Botoșani, Neamț și Vaslui, prorectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, domnul Ștefan Purici și preotul Gabriel Herea de la Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți, monument UNESCO.

Festivalului Internațional Ștefanian

Prima ediție a Festivalului are loc în perioada 24 iunie – 2 iulie 2017.

Pe 24 iunie în Cetatea de Scaun a Sucevei se vor prezenta mesaje din partea ctitoriilor ștefaniene din România, Ucraina și Republica Moldova, mesaje transmise de reprezentanții clerului și ai administrației publice.

Seara, după prezentarea mesajelor, tot în Cetate, se va juca piesa de teatru Apus de soare, prezentată într-o nouă viziune regizorală.

Până pe 2 iulie dorim să organizăm evenimente la ctitoriile ștefaniene din județul Suceava, la Pătrăuți, Sf. Ilie, Reuseni, Volovăț, Putna și Voroneț, în județele Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Alba și Bistrița-Năsăud, precum și în Republica Moldova și în Ucraina.

În perioada Festivalului vor fi, de asemenea, proiecții ale filmelor Frații Jderi și Ștefan cel Mare și diverse expoziții.

„Intenționăm să organizăm și un pelerinaj, pe jos, Suceava – Putna, cu participare membrilor Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, ASCOR Suceava, și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Plecarea va fi pe 29 iunie din Cetatea de Scaun, trecând prin Codrii Voievodesei, cu sosirea la Putna, pe 2 iulie”, a subliniat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.