101 persoane cu vârste între 1 și 82 de ani s-au prezentat la Spitalul Județean Suceava în luna mai din cauza mușcăturii de căpușe. Este vorba despre 39 de copii și 62 de adulți. Potrivit reprezentanților unității spitalicești, din fericire, niciunul dintre pacienți nu a avut nevoie de spitalizare.
Pe de altă parte, în luna iunie, numai în primele 12 zile s-au prezentat la UPU Suceava cu mușcături de căpușe 92 de pacienți cu vârste de la 1 la 83 de ani, din care 50 de copii și 42 de adulți.
Capusele traiesc afara in iarba, copaci, gramezi de frunze sau arbusti. Sunt atrase de oameni si de animalele acestora, iar muscaturile lor sunt de obicei inofensive. Insa exista cazuri in care ele pot produce reactii alergice, si in unele situatii pot transmite boli catre persoanele sau animalele pe care le-au muscat. In astfel de situatii, o muscatura de capusa poate deveni foarte periculoasa sau chiar fatala.
Recomandarea medicilor în cazul muşcăturilor de căpuşe este să se evite extragerea insectelor acasă, persoana respectivă ar trebui să se prezinte la o unitate medicală – la medicul de familie, la un centru medical de permanență sau la UPU.
De asemenea, se recomandă să fie evitate zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat să se poarte haine de culoare deschisă, pentru ca insectele să fie cât mai vizibile.
Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.
Lasa un raspuns