Festivalul Produselor Tradiționale de la Cornu Luncii a ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul a avut loc duminică, 30 iunie, începând cu 12:30, la Salonul „Madras” Sasca Nouă.
„Este o mare sărbătoare pentru comuna Cornu Luncii. Este Ziua Comunei și, totodată, Festivalul Produselor Tradiționale. În fiecare an venim cu produse noi pe care le scoatem din lada cu zestre pe care ne-au lăsat-o bunicii noștri. Tot ce este expus în standuri este produs în Cornu Luncii”, a declarat primarul Gheorghe Fron, care a mai adăugat că în acest an au fost foarte mulți inivitați: „Sunt primari din județul Neamț și din județul Suceava”.
Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a precizat că este datoria noastră, a tuturor să păstrăm tradiția moștenită de la înaintașii noștri și să o ducem mai departe.
Astfel, peste 20 de producători locali și din împrejurimi au expus în standurile special amenajate produse tradiționale precum alivenci, mălai moldovenesc, dulcețuri, zacuscă și ghiveci de legume, dulcețuri, siropuri de fructe, dar și cu produse apicole și băuturi alcoolice preparate acasă, vișinată, zmeurată sau afinată.
Localnicii, dar și turiștii au putut vizita expoziția de produse tradiționale ale gospodinelor, gospodarilor, firmelor din Cornu Luncii, dar și din împrejurimi.
De asemenea, au fost degustate bunătățile preparate de bacii de la stânele din Cornu Luncii, cum sunt: cașul, urda, jântuitul, balmușul, berbecuțul la proțap și tocănița de miel. De altfel, au fost degustate și renumitele specialități tradiționale produse de firmele din comună.
În ceea ce privește cântecul, jocul și voia bună, acestea au fost întreținute de către artiști consacrați ai muzicii populare, dar și de tinerele talente din comună pe care primarul dorește să le promoveze.
Festivalul a debutat cu Șezătoarea din Brăiești, de la ora 12:30 și a continuat de la 13:00, cu tinerele talente ce au evoluat pe scenă. Deschiderea oficială a avut loc la ora 13:30, iar ulterior au fost înmânate diplomele pentru cetățenii de onoare.
Cel care a da startul jocului și voii bune a fost artistul sucevean Alexandru Brădățan. Pe scenă au evoluat membrii Ansamblului „Constantin Arvinte” din Iași, Ansamblul Folcloric Sătesc „Megieșii” din Cornu Luncii, Ansamblul „Plaiurile Pojorâtei” și Grupul Folcloric Vocal Instrumental „Plăieșii” din Mălini.
Festivalul Produselor Traditionale al comunei Cornu Luncii la Salon Madras
Publicată de Salon Madras – Sasca Nouă pe Duminică, 30 iunie 2019
Între numele mari ce au urcat pe scenă se numără și Daniela Condurache, Angelica Flutur și Constantin Bahrin.
Primarul Gheorghe Fron a înmânat și cinci diplome de cetățean de onoare al comunei Cornu Luncii. Este vorba de patru cadre didactice: învățătoarele Elena Aștirbei și Elena Țurcanu, educatoarea Adriana Lateș și profesoara Mărioara Tănase, precum și colonelul Cezar Cucoș, comandantul batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Șefan Soverth” Clinceni, a fost făcut cetațean de onoare al comunei Cornu Luncii.
Primarul Gheorghe Fron i-a înmânat o diplomă de merit lui Petru Niga din Sasca Nouă pentru că a fost binecuvântat de Dumnezeu cu 13 copii, care la rândul lor l-au făcut bunic de 16 ori.
De asemenea, cinci persoane au primit Diplome de Excelență de la primarul Fron. Este vorba de maiorului Andrei Claudiu Grandel, directorului Oficiului Județean de Cadastru, Vasile Mocanu, inginerului șef Sorinel Luchian, inginerului Gheorghe Tărăboanță și inspectorului Silviu Hîj.
Trebuie precizat că organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Cornu Luncii.
Lasa un raspuns