Senatorul Partidului Social Democrat, Ovidiu Donțu, a trimis către Biroul permanent al Senatului o propunere legislativă pentru modificarea și completarea legii privind codul silvic, adresând rugămintea de a fi supusă dezbaterii și adoptării Plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, în procedură de urgență.

În expunerea de motive pe care senatorul a întocmit-o, susține că județul Suceava se află în zona de „cod roșu” pe harta de risc maxim de tăieri ilegale, realizată de autoritățile statului, împreună cu o organizație non-guvernamentală, World Wide Fund for Nature (WWFN). Astfel, conform reprezentanților Ministerului Mediului, harta de risc va avea un rol important în combaterea acestui fenomen care a dus la defrișări masive, deoarece aproximativ 8.8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României în urma tăierilor ilegale.

„Am inițiat această propunere legislativă din dorința de a asigura și pentru generațiile următoare dreptul la un mediu sănătos, cu atât mai mult cu cât protecția mediului este menționată ca vulnerabilitate și în Strategia Națională de Apărare a Țării 2015-2019”, susține senatorul PSD.

Ovidiu Donțu, prin propunerea legislativă, va obliga proprietarii fondului forestier să realizeze și să prezinte un proiect care să prevadă lucrările de regenerare a suprafețelor tăiate, plantarea într-o perioadă mai scurtă de timp, a unui număr cu cel puțin 10% mai mare de arbori decât cei tăiați.

De asemenea, senatorul propune efectuarea de lucrări de plantare pe o suprafață egală cu cel puțin 10% din cea de pe care urmează a se efectua tăieri rase, pe terenuri puse la dispoziție gratuit, cu acest scop, de către ocoalele silvice.

Totodată, senatorul propune și depunerea unei garanții financiare din partea proprietarilor fondului forestier pentru a fi siguri că aceste operațiuni se vor realiza, urmărindu-se o mai mare responsabilizare a proprietarilor acestor păduri.

În cazul în care proprietarul nu își îndeplinește aceste obligații din motive imputabile, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, după somație, asigură prin ocoalele silvice sau prin societăți reglementate, executarea lucrărilor de împădurire și de întreținere, pe bază de deviz, până la închiderea stării de masiv, contravaloarea acestor lucrări fiind suportată de proprietar, prin executare silită.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.