Pe lângă nota scăzută la purtare, elevii se pot trezi şi cu veniturile familiei diminuate, dacă nu trec pe la cursuri. Numai în primul semestru al acestui an, 294 de familii s-au trezit cu ajutoarele sociale tăiate, iar la 441 de familii le-au fost diminuată suma încasată lunar, după ce copiii lor au chiulit de la școală.
„Spre deosebire de alocația de stat pentru copii, care e garantată prin Constituție, aceasta (nr. alocația de susținere) e considerată ca un factor motivațional, astfel încât copiii proveniți din familii cu situație materială precară să frecventeze cursurile școlare. Această alocație se acordă familiilor cu copii care nu au absențe, pe baza unor evaluări asupra bunurilor și veniturilor. Sumele date de stat sunt între 30 și 200 de lei, în funcție de structura familiei, familia monoparentală primind ceva mai mult decât cea în care sunt ambii părinți”, a declarat Marcela Prelipcean, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava.
La nivelul judeţului Suceava, aproximativ 14.000 de familii primesc alocaţii de susținere.
Potrivit legii, dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%. Dacă lipsește de 20 de ori de la școală, suma se înjumătățește. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept pe o perioadă de 6 luni.
Îngrijorător este că elevii lipsesc tot mai mult de la şcoală.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Suceava, numai în primul semestru al acestui an, elevii au adunat peste 919.347 de absenţe, din care doar 408.012 au fost motivate.
Lasa un raspuns