În județul Suceava, la Tișăuți, va fi înființat Muzeul „Memorialul Golgota Bucovinei” care va prezenta istoria acestei părți a României, în perspectiva aniversării Centenarului Patriarhiei Române și a 250 de ani de la ocupația austriacă a Bucovinei și ruperea ei de Moldova.
Proiectul legislativ a fost propus de parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și votat miercuri, 28 iunie, în Parlamentul României.
Potrivit parlamentarilor suceveni, muzeul va aduce în atenția publicului istoria, cultura și tradițiile locuitorilor români din Bucovina, supraviețuitori sub diverse stăpâniri, prin organizarea unui departament de documentare-bibliotecă care sa dețină colecții de cărți, publicații si cataloage, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente și care să se ocupe de studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul.
De asemenea, se vor realiza, în condițiile legii, un Monument-memorial în memoria victimelor rezistenței anticomuniste din Bucovina cu spații expoziționale tematice și un Paraclis și celulă în circuit de vizitare la fosta închisoare Suceava.
„Inițiativa AUR privind înființarea <<Muzeului Golgota Bucovinei>> a fost votată de Parlament. 28 iunie 1940 a fost o zi de doliu pentru istoria poporului român, pentru că se pierdeau Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, iar noi avem datoria de a transmite generațiilor viitoare adevărul istoric”, a spus deputatul Florin Pușcașu.
Totodată, în cadrul muzeului vor fi organizate activități de cercetare științifică, conferințe, expoziții sau seminare cu caracter educativ și acțiuni cu caracter educațional, punct de informare al muzeului, și platforme online.
Lasa un raspuns