„Am solicitat, si toti partenerii de dialog au fost de acord ca ne trebuie o garantie ca tot ce scrie se va aplica si daca vor fi abateri, atunci Guvernul sa fie obligat sa le indrepte – Guvernul sa vina trimestrial in Parlament si sa informeze printr-o dezbatere si Parlamentul sa decida daca este nevoie de corectii. Cred ca ne da o garantie”, a declarat Eugen Nicolaescu după consultările pe tema Codului Fiscal.
Totodată, Marian Petrache a subliniat, încă o dată, motivul pentru care liberalii au dorit prezența Guvernului în Parlament.
„Incerc sa subliniez ultima idee a domnului Eugen Nicolaescu. Am urmarit, n-am dorit ca acest deficit bugetar sa fie cat mai redus, motiv pentru care am introdus aceasta prezenta a Guvernului in Parlament”, a mai adăugat Marian Petrache.
„Modul in care au avut loc discutiile de astazi ne dau posibilitatea sa speram ca toate angajamentele pe care Romania si le-a luat prin tratate internationale vor fi respectate in urmatorii ani. Am ajuns la o serie de directii. (…) Astazi intelegerea a fost posibila intr-un termen rezonabil”, a mai adăugat Nicolaescu.
Întrebat dacă s-a discutat despre legea salarizării, Nicolaescu a precizat că este vorba despre o discuție separată.
„Am avut o asemenea discutie dar ea nu se regaseste in textul de acord dar am convenit cu ministrul Teodorovici ca va fi o discutie separata pe un acord politic separat. Haideti sa va spunem ca aceasta pozitie va fi in acordul care se va discuta saptamana viitoare”, a explicat liberalul.
Totodată, Nicolaescu a explicat că, la dezbaterea inițială, datele care le-au fost prezentate liberalilor erau altele decât cele prezentate astăzi.
„Exista un text pe care noi l-am semnat azi si e suportul pentru votul din Parlament. Pentru primul an de aplicare trebuie sa se absoarba masurile fiscale ca in anul doi sa venim cu a doua etapa de un punct procentual la TVA. Toate au nevoie de timp si s-a inteles ca e nevoie de timp pentru ca economia Romaniei sa functioneze normal.
Cand a fost in Parlament dezbaterea initiala, datele care ne-au fost prezentate erau altele decat cele care au fost astazi. E simplu, nimic nu e neschimbat daca lucrurile sunt intr-o alta evolutie.
Ne bazam pe o serie de informatii mai credibile. Initial, asa cum ne-a prezentat o prima varianta, deficitul mergea undeva peste 2,5, 2,6 din PIB si ne punea intr-o relatie dificila cu Comisia Europeana, dupa ce am discutat, deficitiul va fi de maxim 2%, care ne aseaza intr-o pozitie mai confortabila.
Nu intotdeauna economia raspunde cum gandesc unii sau altii”, a mai adăugat Nicolaescu.
Nu în ultimul rând, întrebat de ce parte a baricadei se află Banca Națională Română, liberalul a răspuns: „In acest moment BNR nu face parte nici executiv, nici din legislativ”.
Lasa un raspuns