Urcatul oilor la stână a rămas până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală care se desfășoară la începutul lunii mai, odată cu formarea stânelor sau cu deplasarea turmelor în zona pășunatului de vară.

După ce se măsoară laptele, după ce se notează semnele făcute în urechile oilor, începe pregătirea pentru plecarea pe munte. Aceasta nu începe oricum, iar oierii din comuna Vatra Moldoviței sunt dovada vie.

Gheorghe Moroșan, din comuna suceveană Vatra Moldoviței, baci cu ani de experiență, ajutat de frații săi și de fiul său, Nicolae Moroșan, duce mai departe păstoritul oilor cu o pasiune ce nu poate fi dobândită pentru că este înnăscută.

Fratele baciului Gheorghe recunoaște că atunci când a terminat școala putea opta pentru a lucra în domeniu, însă a știut că asta nu ar însemna să își urmeze pasiunea.

„Sunt 20 de veri consecutive petrecute pe munte. Am învățat să cânt din trâmbiță de la un baci: de fiecare dată când dormea ziua eu luam trâmbița și repetam în pădure. Cine face stână pentru bani dă faliment. Cine face din pasiune reușește să ducă tradiția an după an”, spune sincer fratele baciului.

Semn că tradiția păstoritului este una ce se simte și se transmite din generație în generație, Daniel Moroșan, nepotul baciului Gheorghe, coordonează plecarea spre stână asemeni unui om mare, cu o maturitate și inteligență ce nu au cum să nu te cucerească.

Știe, la 7 ani, că leușteanul cu ajutorul căruia mână oile este pentru ca animalele să fie ferite de mușcăturile șerpilor și mai știe că înainte de a ieși din curte oile trebuie să treacă peste jăratecul unui foc aprins pentru a fi ferite de toate relele.

Este completat de bunicul său care stropește oile cu agheasmă înainte de a pleca spre stână.

A pleca la drum primăvara, dar și a umbla vara cu oile pe munți înseamnă și multe sacrificii, pe lângă peisajele pitorești și liniștea meleagurilor retrase.

Pregătirile, recuzita, despărțirea, parcursul, hrana, pericolul, depărtarea și întoarcerea sunt etape ce se trăiesc cu sufletul în fiecare an de către familia Moroșan din Vatra Moldoviței. 

În fiecare vară se mai scrie o poveste în pagina de istorie a transhumanței din Bucovina, iar asta completează cum nu se poate mai frumos specificul zonei. 

HAI ÎN BUCOVINA!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.