Patru salvatori montani de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei, participă în perioada 4 – 17 septembrie 2017 , la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi unde se desfăşoară sesiunea de Evaluare Naţională Salvamont, acţiune organizată de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România.
Potrivit unui comunicat al directorului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, 42 de candidaţi sunt înscriși la această sesiune din majoritatea structurilor Salvamont din ţară, acţiunile de pregătire, evaluare şi reatestare continuând până pe data de 17 septembrie şi pentru nivelurile debutant şi avansat .
Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este Autoritate Competentă în formarea profesională şi, prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată la nivel naţional pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România.
Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean al structurii salvamont din care face parte din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare , două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile „începător”, „debutant” şi „avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de şcolarizare şi atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.
Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari
„Interesul deosebit pe care îl manifestă aceşti tineri candidaţi la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea , în permanenţă, o resursă umană, suficientă numeric şi bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerinţelor din ce în ce mai diversificate şi mai numeroase ale evenimentelor montane. Serviciul Salvamont Vatra Dornei aflat într-o dinamică continuă participă la această etapă de pregătire cu 4 salvatori montani. În paralel vor continua amenajările traseelor montane din Țara Dornelor, o atenție deosebită fiind acordată celor de acces spre cabana Giumalău și stația meteorologică Rețitiș”, a declarat șeful Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc.
Lasa un raspuns