În cursul săptămânii trecute, într-o gospodărie de pe raza comunei sucevene Vama, mai precis pe Strâmtură, s-a înregistrat un caz de pestă porcină africană. Potrivit directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc, acest caz a fost descoperit după ce proprietarul a anunțat medicul veterinar din localitate că are un porc bolnav.
„Medicul veterinar din circumscripția Vama s-a deplasat la fața locului, unde a identificat o suină necrotaliată care prezenta suspiciune de pestă porcină, respectiv inapetență, pete roșu-violet pe tegument, secreții nazale și oculare și diaree hemoragică”, a declarat Mihai Voloșeniuc.
Acesta a subliniat că primele semne de boală au fost pe data de 19 octombrie a.c., iar pe data de 20 octombrie medicul veterinar a fost și a recoltat probele de sânge de la animal.
După ce s-a pus diagnosticul de pestă porcină africană, o comisie mixtă a mers la fața locului pentru a ridica suina, însă a mai putut fi recuperat doar un picior, întrucât porcul a fost sacrificat și consumat.
„Au fost recoltate probe din măduva osoasă care au fost analizate și de IDSA, iar vineri la ora 14:00 au venit rezultatele care au atestat că avem suspiciune de pestă porcină africană în comuna Vama”, a precizat medicul Mihai Voloșeniuc.
Directorul DSVSA Suceava a adăugat că acest caz este primul înregistrat într-o gospodărie din județul Suceava, până acum mai fiind înregistrat un caz de origine sălbatică, la un porc mistreț, din zona Vatra Dornei.
Mihai Voloșeniuc a precizat că s-a făcut o dezinfecție în gospodăria în care a fost identificat cazul de pestă porcină, iar, din fericire, în gospodăriile învecinate nu au fost identificați alți porci.
„Din fericire, nu trebuie să omorâm alți porci. Sperăm să fie un caz singular ca să putem închide focarul cât mai repede. Conform legii, s-a constituit o zonă de protecție, de trei kilometri, în jurul focarului și o zonă de supraveghere, de zece kilometri. Aici intră municipiul Câmpulung Moldovenesc, comuna Vama în totalitate, comuna Frumosu în totalitate și orașul Frasin”, a spus Mihai Voloșeniuc.
Acesta a subliniat că porcul a fost cumpărat fără documente și fără crotale, de la un samsar, iar proprietarul actual al animalului merge și la adunat de ciuperci, ceea ce dă posibilitatea ca porcul domestic să se fi infectat după ce acesta ar fi putut intra în contact cu fecale ale unui porc mistreț infectat cu pestă porcină africană.
„DSVSA Suceava împreună cu reprezentanții Primăriei Vama, cu sprijinul Poliției și al Jandarmeriei, vor catagrafia gospodăriile care dețin porci, atât din zona de protecție, cât și din zona de supraveghere și le vor plasa sub supraveghere sanitar veterinară”, a declarat Voloșeniuc, care a adăugat că: „Oamenii nu trebuie să se sperie. Noi luăm în evidență toți porcii și nu trebuie să sacrificăm niciun porc, adică nu vom mai ucide porci”.
Directorul DSVSA a subliniat că această supraveghere va avea loc pe o perioadă de 40 de zile, iar cel mai important este să nu se cumpere animale de la persoane neautorizate și să nu ducă carnea de la un vecin la altul.
Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.
Lasa un raspuns