Duminică, în prima zi a Paștelui, aproximativ 1500 de persoane s-au adunat în centrul Sucevei pentru a lua parte la Concertul de Paști, eveniment organizat de Consiliul Județean Suceava, Primăria Suceava, Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Național al Bucovinei. Pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor au fost prezenți președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Neculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, deputatul Bogdan Gheorghiu, primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi.
În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să mulțumească tuturor celor ce țin la tradițiile noastre, subliniind că Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României.
„Hristos a Înviat, dragi suceveni. De aici, din cetatea marelui Ștefan, astăzi, sărbătorim, așa cum făceam o dată, Paștele la noi acasă. Îi salutăm de aici pe toți românii, pentru că evenimentul este transmis în direct de televiziuni, și le urăm un Paște în tihnă, liniște, fericire și îi așteptăm să vină în frumoasa Bucovină. Pe fundal se aud Clopotele Bucovinei, un proiect pe care l-am inițiat încă din 2009, atunci când venea pentru prima dată Lumina Sfântă la Suceava. De atunci, 15 ani la rând am avut șansa, și mulțumim bunului Dumnezeu, să primim Lumina Sfântă la Suceava, să vină foarte mulți credincioși, a înflorit turismul religios. Cred că este obligația noastră să facem ce făceam odată. Veneam la biserică să tragem clopotele, să batem toaca, să ciocnim un ou roșu și astăzi asta se întâmplă la Suceava. De aceea eu le mulțumesc tuturor celor care țin la tradiții, la obiceiuri, fiindcă Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României, un tezaur al autenticului, al lucrului curat, al lucrului care vine din poporul român și, indiferent în ce direcție ar merge omenirea, atâta timp cât Bucovina are astfel de oameni și astfel de obiceiuri, noi trebuie să avem siguranța că știm să păstrăm, să fim români adevărați. Hristos a Înviat și săbători în liniște vă doresc, dragi români, dragi bucovineni!”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a mulțumit sucevenilor prezenți la eveniment și l-a felicitat pe președintele Gheorghe Flutur pentru proiectul „Paștele în Bucovina”.
„Iată că cea mai mare sărbătoare a creștinătății o sărbătorim astăzi la Suceava, cu acest concert și aceste evenimente deosebite. Îl felicit pe domnul președinte Flutur pentru inițiativa de a organiza încă din 2009 acest proiect «Paștele în Bucovina». Vă mulțumim pentru numărul mare de participanți și sperăm să vă oferim o oază de liniște și bucurie pentru această sărbătoare și vă doresc pace, liniște sufletească, sănătate și să dea Dumnezeu la anul să ne întâlnim din nou la această sărbătoare. Hristos a Înviat!”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, le-a spus celor prezenți că prima zi de Paști este un moment în care trebuie să ne gândim mai mult la noi și la cei dragi, pentru că în tumultul zilelor noastre, astfel de momente sunt foarte importante.
„Sărbătoarea este motiv de liniște, de pace sufletească, dar și de învățături, să învățăm să fim mai buni, să ascultăm mai mult, să ajutăm mai mult. Și un astfel de moment este sărbătoarea Paștelui și cred eu că tradiția trebuie dusă mult mai departe, pentru că e bine să fii modern, dar să păstrezi ceea ce este tradițional, pentru că avem o istorie bogată și această istorie trebuie dusă de noi mai departe”, a spus viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi.
Pe scena amenajată în centrul Sucevei au evoluat Corul de la Bosanci; Grupul vocal CUNUNA BUCOVINEI din Câmpulung Moldovenesc; Alexandra Dan; Corul de copii al Parohiei Salcea; Mariana Maloș; Grupul folcloric DOR de la Moara; Grupul vocal MOLDAVA din Fălticeni; Grupul folcloric OBCINA STÂNIȘOAREI din Mălini; Ovidiu Lipan Țăndărică; Fanfara 10 PRĂJINI.
Lasa un raspuns