Primarul Ilie Boncheș vine cu vești bune pentru dorneni, anunțând semnarea unui proiect de o importanță majoră pentru comunitate.

Spitalul din Vatra Dornei va beneficia de fonduri din Programul Operaţional Regional 2014-2020 (REGIO), Prioritatea de investiţii – 3.1 B- Sprijinirea eficienţei energetice în clădirile publice.

Contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea secției de obstetrică ginecologie a Spitalului Municipal Vatra Dornei” a fost semnat la Piatra Neamţ pe 15 iunie 2018, între Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Vasile Asandei, Director General şi iniţiatorul proiectului, municipiul Vatra Dornei, prin primarul Ilie Boncheș.

Proiectul va avea o durată de implementare de 32 de luni şi are ca obiectiv creșterea consumului anual de energie finală din surse regenerabile a clădirii Secției de Obstetrică Ginecologie din municipiul Vatra Dornei, de la 0% la 53,69% din totalul energiei utilizate (surse regenerabile + surse neregenerabile) prin instalarea unor pompe de căldură aer-apă, panouri termice și panouri fotovoltaice, contribuind la necesarul total de energie termică utilizată la funcționarea instituției.

Alte obiective specifice proiectului sunt reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, precum și diminuarea emisiei de CO2 a clădirii.

Pe lista lucrărilor de reabilitare propuse prin acest proiect se numără izolarea termică a pereților exteriori cu vată minerală bazaltică de exterior de 15 cm grosime, schimbarea tâmplăriei din PVC cu tâmplărie performantă energetic din profile de lemn stratificat, montarea de termostat la radiatoare, modernizarea instalației de iluminat și prevederea unor corpuri de iluminat eficiente energetic și cu o du rată mare de viață de tip LED, instalarea unor sisteme de producere a energiei (sistem fotovoltaic pentru producere energie electrică complet echipat pentru asigurarea parţială a iluminatului;sistem panouri solare termice pentru asigurarea apei calde menajere; o pompă de căldură aer-apă care va asigura încălzirea pe timp de primăvară, toamna şi iarna în momentul când acesta este suspendat de la termoficare), etc.

Valoarea totală a investiției este de 1 986 168 lei.

Ne bucurăm că, în această perioadă de programare, investiţiile în sănătate găsesc sprijin în Programul Operaţional Regional, pe mai multe paliere. Iată că zilele acestea am făcut primii paşi pentru punerea în practică a unui deziderat comun la nivelul Regiunii Nord-Est, acela de a eficientiza energetic clădirile publice, în special pe cele din sectorul sanitar, care sunt mari consumatori.

În  Vatra Dornei, se estimează că aproximativ 37.000 de pacienţi pe an vor beneficia de condiţii sporite din punct de vedere al confortului termic. În mod complementar, unităţile de primiri urgente şi ambulatoriile mai au la dispoziţie o axă dedicată, prin care îşi pot moderniza infrastructura şi achiziţiona dotări de specialitate, astfel încât impactul să fie unul complet, în sensul creşterii calităţii serviciului medical”, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Clădirea unde este amplasată secţia de obstetrica ginecologie a fost construită în anii 1903-1904, fiind dată în exploatare la finele anului 1904 sub numele de „Franz Joseph I Kurhaus” cu destinaţia iniţială de cazare sub denumirea de „Casă de Odihnă şi Tratament pentru cadrele militare şi funcţionari publici”. În anul 1946 se schimbă destinaţia clădirii în spital. Actualmente destinaţia acestuia este de spital secţia de obstetrică ginecologie.

Clădirea are regimul de înălţime D+P+2E şi este din zidărie portantă din cărămidă plină presată. Încălzirea imobilului este asigurată de la centrala termică a oraşului iar în interiorul clădirii sunt montate radiatoare din oţel. Alternativ, în unele camere, sunt sobe de teracotă cu combustibil solid, pentru a asigura încălzirea când este suspendată alimentarea cu agent termic iarna, lucru care se repetă frecvent datorită sistemului centralizat depăşit. De asemenea aceasta asigură încălzirea primăvara şi toamna când este întreruptă alimentarea cu agent termic. Apa caldă este furnizată tot de la centrala termică a orașului.

Iarna consumul de energie termică este foarte ridicat iar sobele cu combustibil solid (lemne) nu asigura normele minime impuse în domeniul sanitar. De asemenea instalaţia de iluminat prezintă deficienţe şi au un consum ridicat de energie.

Reabilitarea clădirii este necesară pentru a crea pacienților și personalului un mediu care să le ofere confortul minim, siguranţă şi să le permită desfăşurarea unui proces eficient.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.