Anul 2023 începe cu planuri mărețe de dezvoltare a localității Fântânele pentru primarul Vasile Hîj care, pe lângă proiectele de infrastructură rutieră și cele din domeniile cheie, și-a propus să amenajeze un centru de integrare pentru cetățenii de etnie romă.

Potrivit edilului, acest centru va fi amplasat la Școala Stamate nr. 2, acolo unde învățau aproximativ 20 de copii, majoritatea de etnie romă.

„Elevii au fost mutați la altă școală și nu își mai doresc să se întoarcă în fosta unitate de învățământ, iar noi, împreuna cu secretarul de stat Marian Daragiu, am convenit să facem în acea clădire un centru de integrare pentru romi, care va funcționa asemeni unui afterschool. Domnul Daragiu mi-a dat asigurări că urmează să apară linii de finanțare în acest sens, iar apoi, printr-o colaborare, vom începe lucrările”, a declarat primarul comunei Fântânele, Vasile Hîj.

Fondurile nerambursabile, o șansă reală de dezvoltare

 

Fondurile nerambursabile, europene și guvernamentale, atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea comunei Fântânele, precum și pentru a crește nivelul de trai și calitatea vieții cetățenilor.

Astfel, primarul Vasile Hîj a depus spre finanțare, pe PNRR, patru proiecte importante pentru comunitate. Este vorba despre două proiecte ce prevăd reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural și a Școlii Gimnaziale Bănești, unul privind montarea de panouri solare și a unei stații de încărcare pentru mașinile electrice la Primăria Fântânele, precum și un proiect ce prevede amenajarea unor piste de biciclete în comună. Potrivit edilului, cele patru proiecte sunt în faza de aprobare, urmând ca imediat ce se va obține finanțarea și vor fi îndeplinite toate condițiile legale să fie demarate efectiv lucrările.

„Aceste investiții, alături de cele finanțate cu bani guvernamentali, sau de la bugetul local al comunei, vor contribui la creșterea calității vieții oamenilor. Noi, cei din administrația locală, încercăm să atragem cât mai mulți bani, astfel încât să putem implementa cât mai multe proiecte de investiții”, a spus primarul Vasile Hîj.

Tot pe PNRR, Primăria Fântânele va depune și un proiect ce prevede modernizarea a 5 kilometri de drum, în prezent lucrându-se la Proiectul Tehnic al obiectivului de investiții.

Și cum Planul Național de Redresare și Reziliență are componente pentru digitalizare, în viitorul apropiat, edilul va depune spre finanțare și un proiect ce prevede dotarea cu mobilier nou, precum și cu aparatură modernă a Școlii Gimnaziale Bănești.

Tot cu fonduri europene, Primăria Fântânele va moderniza iluminatul public stradal. În acest sens va fi depus un proiect prin GAL.

„Până acum am reușit să modernizăm 70% din rețeaua de iluminat public din comună, iar acum depunem acest proiect, așa încât toată rețeaua să dispună de lămpi led eficiente energetic”, a mai spus primarul.

Alte investiții importante vor fi realizate cu bani guvernamentali, atrași de Primăria Fântânele prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Aici este vorba despre modernizarea a 7,5 kilometri de drum, precum și de aducțiunea gazului metan în satele comunei. În ceea ce privește proiectul privind aducțiunea de gaz metan, Vasile Hîj a precizat că se așteaptă desemnarea câștigătorului licitației, iar, în cel mai scurt timp, urmează să înceapă lucrările.

„Tot anul acesta, construim și Sala de Sport de la Școala Gimnazială Bănești. Acum așteptăm un aviz pentru a putea da ordinul de începere a lucrărilor”, a adăugat Vasile Hîj.

Și cum unele investiții se pot realiza și cu bani locali, unitatea administrativ teritorială și-a drămuit bugetul, astfel încât să poată implementa și alte proiecte, contribuind astfel la cursul firesc al dezvoltării.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.