Lucrurile nu stau însă întocmai aşa. Procesul de testare a unui joc este destul de complicat şi necesită cunoştinţe tehnice, capacitate de concentrare şi stăpânirea unei limbi străine, iar salariile nu sunt foarte mari, contrar părerii generale.
Cei care nu cunosc industria pornesc de la o viziune total greşită, şi anume că un game tester are o viaţă destul de uşoară, se joacă toată ziua şi este plătit pentru asta. Realitatea este cu totul alta.
„Joaca” este o parte minusculă în procesul de testare a jocurilor video. „Înveţi că trebuie să fii atent la orice detaliu, fie el vizual sau auditiv, legat de grafică sau game design (fapt care diminuează considerabil plăcerea pe care ţi-o conferă jocul în mod normal). Eşti nevoit să înregistrezi absolut fiecare problemă în baza de date aferentă, întocmeşti și analizezi rapoarte zilnice, lucrezi cu programe despre care nu aveai nici cea mai mică cunoştiinţă înainte să te angajezi, iar aşteptările sunt ridicate, în special în companii precum Ubisoft, Electronic Arts sau Gameloft, explică un game tester român.
Salariul mediu pentru un game-tester cu experiență este de 2.000 de lei, cam puțin față de cât ne-am imagina noi, nu-i așa? Totuși, managerii care au trecut prin toate etapele pot ajunge și la salarii de patru-cinci ori mai mari. În plus, salariile mici pentru debutanţi sunt compensate cu alte beneficii. În aceste companii, angajaţii au acces la o zonă de relaxare (canapele, plasmă, biliard, ping-pong, etc.), sală de fitness gratuită (plus diverse cursuri de dans, aerobic sau kickbox), acces la bibliotecă internă de unde se pot împrumuta console, jocuri, iar orele suplimentare sunt plătite. Unele companii oferă cursuri de limba franceză şi limba română, pentru angajaţii străini.
Deși jobul începe de la joacă, ți se va cere o etică de lucru eficientă și seriozitate pentru că este un job ca oricare altul, dacă stăm bine să ne gândim.
Lasa un raspuns