Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, marţi, la RFI, că ANRE a fost până acum o prezenţă extrem de discretă şi că Guvernul a discutat cu toţi aceşti actori, din toate sectoarele industriei energetice. Deputatul precizează că dezbaterea parlamentară poate aduce foarte multe propuneri: ”Dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine”, a mai spus el. Întrebat de ce nu este demisă conducerea ANRE, Stroe a spus că nu ştie dacă această soluţie rezolvă problema în sine, pentru că problema energiei este una extrem de complexă, globalizată.
”Eu ştiu că la nivel guvernamental au existat discuţii atât cu producătorii, furnizorii, traderii, toată lumea a fost invitată de către acest comitet interministerial care a lucrat la această Ordonanţă şi discuţii au fost, mai mari, mai mici, asta nu am cum să apreciez. Există din păcate şi actori în piaţă care nu au participat sau nu şi-au dorit poate să participe la aceste discuţii. Dar până una alta, Guvernul din câte ştiu este foarte deschis la orice fel de propunere care vine din partea lor”, a declarat Ionuţ Stroe.
La remarca RFI că nu doar furnizorii critică OUG pe energie, ci şi experţi independenţi şi întrebat cum poate să funcţioneze un act legislativ care e criticat de aproape toată lumea, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: ”V-aş contrazice, cu tot respectul. Într-adevăr, cei care critică sunt în mod evident şi poate legitim mai vocali decât restul celor care o susţin. Eu vă asigur că Guvernul a discutat cu toţi aceşti actori, din toate sectoarele industriei energetice şi cu producătorii şi cu transportatorii şi cu distribuitorii şi cu furnizorii, dar eu cred că în actualele condiţii, ANRE-ul, apropo, care este practic interfaţa statului în relaţia cu piaţa energiei ar trebui să joace un rol mult, mult, mult mai important. N-aş putea pretinde că poate fi o portavoce a celor care în momentul de faţă sunt nemulţumiţi, dar cu siguranţă poate să adune toate aceste propuneri care vin din partea lor şi bineînţeles, în măsura în care le consideră oportune, cum a făcut cu aceste măsuri prevăzute în Ordonanţă, să facă şi cu propunerile care vin din zona pieţei de energie”.
Întrebat de ce nu e demisă conducerea ANRE, din moment ce nu este suficient de activă, Ionuţ Stroe a răspuns: ”Nu ştiu dacă această soluţie rezolvă problema în sine. Problema energiei este una extrem de complexă, este o problemă globalizată, o problemă generată şi de factori externi (…), dar nu văd o rezolvare a acestei situaţii extrem de complexe, complicate, care depinde de foarte mulţi factori, de schimbarea conducerii unei instituţii”.
Ionuţ Stroe a continuat: ”De altfel, anul acesta, sper să nu greşesc, mandatul conducerii ANRE practic se va finaliza şi cu siguranţă în Parlament va trebui să propunem noi oameni care să conducă această instituţie poate mai bine decât au făcut-o cei dinainte, pentru că într-adevăr, ANRE-ul a fost o prezenţă extrem de discretă, ca şi activitate, până acum. A trebuit din păcate să ne confruntăm cu această criză, ca să realizăm cât de importantă este această instituţie şi bineînţeles să realizăm care ne sunt aşteptările în materie de reglementare a pieţei de energie, în aceste momente de criză maximă”.
Întrebat dacă OUG pe energie va fi modificată în Parlament, deputatul PNL a răspuns: ”Dezbaterea parlamentară ne poate aduce foarte multe propuneri. Până la urmă, este dreptul Parlamentului să intervină, în condiţiile în care consideră că anumite lucruri pot fi îmbunătăţite. N-aş vrea să fac estimări. În coaliţie, noi am asumat această Ordonanţă în întregul ei. Pe lângă acordul acestor instituţii cu responsabilităţi şi competenţe în energie, a fost dat şi acordul politic pe ea. Vom vedea dacă va fi modificată, dar dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine şi să fie în acord cu aşteptările tuturor care sunt interesaţi de funcţionarea acestei Ordonanţe”.
Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat, vineri, la Digi24, că va solicita, luni, în calitate de prim-vicepreşedinte al PNL, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliu de Conducere al ANRE.
Rares Bogdan a spus că atitudinea ANRE, în momentul acesta, este una care subminează statul român, loveşte în credibilitatea primului-ministru şi a coaliţiei de guvernământ şi necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL cât şi a celor din PSD şi UDMR.
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea a declarat vineri, pentru News.ro, în urma solicitării lui Rareş Bogdan privind revocarea întregii conduceri a ANRE, că liberalul ”a acţionat emoţional, pentru că nu s-a uitat în Monitorul Oficial pentru a vedea că Ordonanţa este semnată şi avizată de ANRE” şi a precizat că schimbarea vine oricum pe cale naturală, în cazul ANRE, pentru că actualei conduceri îi expiră mandatul în această toamnă.
Lasa un raspuns