Profitând de problemele interne din PSD și de incapacitatea lui Dragnea de a guverna România, PNL revine în lupta cu PSD pentru alegerile din 2019, reușind să se apropie amenințător de prima poziție.

PNL îl va susține în continuare pe președintele Iohannis la alegeri, fiind singurul lider al opoziției care se poate lupta în acest moment cu PSD. Sondajele îl plasează pe Iohannis pe prima poziție când vine vorba de preferințele românilor, cu un rezultat de 34%, urmat la o mică distanță de Gabriela Firea cu 25%, care în acest moment, pare scoasă din lupta pentru prezidențiale.

În ultimele luni, de când și-a anunțat intențiile pentru un nou mandat, chiar din vara lui 2018, când a fost la Consiliul Național al liberalilor, președintele Iohannis a prins inclusiv frâiele opoziției, fiind principalul lider anti-PSD și cel care are pârghii legale să blocheze Guvernul Dăncilă sau deciziile Parlamentului. Ludovic Orban a încercat în ultimii 3 ani să schimbe majoritatea parlamentară, dar totul s-a încheiat cu o înfrângere a opoziției, din motive care nu țin de actualul președinte PNL.

Este de așteptat ca Iohannis să sprijine, la rândul lui, PNL la alegerile europarlamentare, din luna mai, chiar dacă în 2016 nu s-a implicat în alegeri și funcția nu-i lasă multe oportunități să facă asta. De această dată, trebuie să testeze electoratul și modul în care acesta răspunde la anumite mesaje. Președintele, dacă vrea victoria, este nevoit să lupte și să încerce să învingă PSD. O victorie PNL la europarlamentare înseamnă foarte multe probleme pentru Dragnea în vară și eliminarea acestuia din cursa pentru prezidențiale.

Anti-PSD

PNL va testa din ce în ce mai des electoratul, însă, așa cum s-a văzut și trecut, victoriile sunt stabilite de votanții care nu sunt hotărâți pe cine să voteze sau dacă să voteze. Sondajele sunt tocmai despre creșterea șanselor la alegeri, printr-o încercare de a înțelege cum să convingi electoratul indecis să te voteze. De asemenea, PNL trebuie să observe și cum va reacționa electoratul, și cum se vor schimba cifrele dacă Liviu Dragnea face un pas în spate și lasă cale liberă unui candidat cu mai multe șanse la victorie.

Din cifrele prezentate de liberali, înțelegem că ei o consideră pe Gabriela Firea principalul rival pentru Klaus Iohannis. Dacă ne amintim de victoria actualului primar al capitalei, la alegerile din 2016, PNL chiar are motive de îngrijorare. Gabriela Firea poate stinge acest val de ură împotriva lui Dragnea, să-l facă imediat uitat pe baronul de Teleorman și să reorganizeze PSD pentru alegerile prezidențiale.

PNL a înțeles deja acest pericol pentru Klaus Iohannis și a transformat mesajele anti-Dragnea în mesaje anti-PSD. Însă totul a pornit cu venirea lui Dragnea la conducerea PSD, care a schimbat fața partidului. Dacă în trecut PSD era un partid care depindea de un lider-locomotivă, cu rezultate bune în sondaje, un lider care să mobilizeze electoratul, acum PSD devine el însuși liderul. Votanții PSD din prezent votează partidul – tendința a existat și în trecut, dar acum ea a devenit regulă. În cealaltă tabără, electoratul de dreapta verifică cu atenție trecutul candidaților și are anumite criterii pe baza cărora își stabilește deciziile.

Lupta cu noile partide

La alegerile din 2016, PNL a pierdut cel mai mult din lupta cu noile partide. Rezultatul slab al liberalilor și rezultatul surprinzător al celor din USR ar trebui să fie o lecție învățată pentru PNL. Atât USR, cât și PLUS sunt partide care iau voturi, în primul rând, de la electoratul de dreapta și refuză orice alianță oficială cu PNL, deoarece mesajele și ideile promovate îi împiedică să facă asta, lăsându-i izolați pe scena politică și fără șanse reale să se dezvolte. Totodată, PLUS este incapabil să strângă voturi de la electoratul de stânga, indiferent cât o să-l vedem pe Cioloș pe câmpiile din România.

Oricât de mult se va chinui fostul premier tehnocrat să scrie pe Facebook despre PSD, nu are absolut nicio șansă într-o luptă cu pesediștii. Probabil Dacian Cioloș vrea să-și joace șansele la prezidențiale, măcar în primul tur pentru a crește notorietatea partidului, și va candida. Recent, liderul PLUS a renunțat să mai lupte cu PSD și a trecut la atacuri la adresa celor din PNL, pentru a mai fura câteva voturi. Orice atac la adresa PNL nu va însemna decât mai multe șanse pentru o victorie PSD. Și lipsit de loialitate, așa cum a demonstrat încă din 2016, actualul lider PLUS este capabil să sacrifice șansele liberalilor pentru a-i împiedica să obțină victoria la prezidențiale, încercând să fie principalul partid de dreapta. De altfel, inclusiv Cioloș are partea lui de vină pentru rezultatul slab al PNL în 2016. Vocea fostului premier rămâne doar pe Facebook, lupta lui cu PSD este o luptă falsă pentru că în Parlament PLUS nu contează, iar atunci când a existat Guvernul tehnocrat nu a îndrăznit să pună probleme pesediștilor, lăsându-le cale liberă spre victorie.

USR chiar dacă ar vrea să candideze singur, nu are un lider politic, strategie și nici experiență în teritoriu, nici ei nu știu dacă toate filialele sunt capabile să funcționeze într-un singur sens. Între timp, PMP este un partid măcinat și prăbușit, iar fără Traian Băsescu nu poate supraviețui. Este promițător noul partid al lui Victor Ponta, care se situează mereu în sondaje peste pragul de 5%. Pro România se transformă într-o problemă pentru PNL în măsura în care parlamentarii pesediști anti-Dragnea vor fugi spre Victor Ponta, nu spre liberali pentru a întări opoziția. La alegerile prezidențiale, PSD va pierde din electorat dacă Victor Ponta va decide să intre direct în lupta anti-Dragnea, atunci când se vor număra voturile.

Socotelile nu sunt simple pentru Ludovic Orban, care a reușit să aplaneze conflictele interne și încearcă să formeze o alianță în jurul lui Iohannis, în timp ce electoratul de dreapta devine tot mai pretențios și atent la mișcările politice. Deși noile partide promit oameni noi sau „o politică altfel”, ele nu sunt dispuse să contribuie concret la alianțe. Astfel, PNL rămâne singurul partid anti-PSD, în măsura în care USR și PLUS vor încerca să-și vadă propriul interes, pentru ca ulterior să negocieze mult mai strâns.

Tot din sondajul comandat de liberal, aflăm că Tăriceanu se bucură de o încredere de 15%, fiind cel mai bine cotat lider al majorității parlamentare, și ALDE ar ajunge la 10%. Numai că socotelile pentru ALDE la prezidențiale depind și de rezultatul de la europarlamentare. Tăriceanu speră că partidul său va reuși să obțină un rezultat între 10 și 15%, iar PSD să scadă la 30% sau chiar mai jos. Nu mai este un secret pentru nimeni că ALDE reușește să crească atunci când PSD scade, criticând uneori intențiile lui Dragnea. Astfel, cu un PSD slăbit după europarlamentare, Tăriceanu nu se va ezita să-și negocieze candidatura la prezidențiale din partea coaliției PSD-ALDE, profitând și de conflictul Dragnea-Firea. În cazul în care reușește, Tăriceanu sprijinit de PSD-ALDE devine un candidat cu șanse mari la victorie. Dar la fel au fost și Ponta, și Geoană, și Năstase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.