Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR) au repurtat o victorie grea la Curtea Constituțională a României (CCR). Vedeți mai jos cum se va schimba jocul în Parlament.
Judecătorii CCR au decis marţi că modificările Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care majoritatea PSD-ALDE putea forţa Opoziţia să pună la şefia comisiilor de specialitate persoanele agreate de cei aflaţi la Putere e neconstituţională. Pe de altă parte, CCR a fost de acord cu noua procedură de dezbatere a amendamentelor, adică discutate toate doar în comisii, nu şi în şedinţele de plen, scrie Adevărul.ro.
„Cu privire la dispoziţiile articolului unic pct.1 al hotărârii, potrivit căruia membrii comisiei permanente pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, Curtea a statuat că, odată agreate numărul membrilor biroului Comisiei permanente şi împărţirea funcţiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecărui grup parlamentar, reprezentat prin liderul său, îndreptăţirea de a propune pe funcţia dată pe orice membru al său care face parte din comisia respectivă.
Nici liderii grupurilor parlamentare şi nici Comisia permanentă nu pot cenzura, în nici un fel, decizia liderului altui grup parlamentar. Având în vedere cele expuse, Curtea a constatat că orice fel de control instituit asupra opţiunii de oportunitate politică venită din partea unui grup parlamentar în privinţa componenţei nominale a comisiei permanente sau a biroului acestuia încalcă opţiunea politică a grupurilor parlamentare legal constituite şi afectează ideea de configuraţie politică a comisiilor parlamentare“, se arată în hotărârea judecătorilor CCR, luată în unanimitate.
De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată sesizarea de neconstituţionalitate pe alt articol din acelaşi proiect de hotărâre pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
„Cu privire la dispoziţiile articolului unic pct.2 al hotărârii, Curtea a reţinut că titularii dreptului de iniţiativă legislativă au posibilitatea de a depune amendamente, iar toate amendamentele sunt dezbătute şi votate la nivelul Comisiei.
Pentru a nu se bloca activitatea plenului Camerei Deputaţilor, aceasta, fără a pune în discuţie art.74 alin.(1) din Constituţie, are competenţa de a reglementa o procedură de lucru în vederea raţionalizării procedurilor parlamentare şi bunei administrări a acestora.
Principiul „opoziţia se exprimă, majoritatea decide” nu înseamnă că se aplică în lipsa unui cadru regulamentar“, mai arată Curtea, dând astfel de înțeles că e o treabă internă modul în care au loc dezbaterea şi votul pe amendamente.
Lasa un raspuns