În această perioadă, zilnic, 20 de polițiști din cadrul IPJ Suceava – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul Siguranță Școlară, structurile de judiciar, ordine publică și poliție rutieră, în colaboare cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava desfășoară activități de consiliere și informare a persoanelor care se refugiază din Republica Ucraina în contextul conflictului armat din zonă.  

Activitățile sunt desfășurate zilnic în zona punctului de trecere a frontierei Siret, dar și la tabăra de refugiați din orașul Siret, la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru solicitanți de Azil Rădăuți, precum și în alte locații de pe raza județului unde sunt cazate temporar persoane refugiate din Republica Ucraina.

De asemenea, astfel de activități se desfășoară și în zona Gării Burdujeni și a Aeroportului Ștefan cel Mare Suceava cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliție Transporturi Suceava.

Sunt consiliate în special persoanele de gen feminin, fiind prezentate aspecte legislative și de procedură, purtându-se discuții în vederea reducerii riscului victimal și conștientizării unor pericole pe fondul stării de vulnerabilitate.

În paralel, polițiștii din structurile operative desfășoară activități de monitorizare a transportului de persoane în zona punctului de trecere a frontierei Siret, fiind însă instituite filtre și pe principalele artere de comunicație DN2 și DN17.

Peste 800 de persoane au beneficiat în ultimele două zile de consiliere, fiind utilizate materiale de informare tipărite în limbile română, engleză și ucraineană. Alături de polițiști au fost și translatori și voluntari vorbitori de limbă ucraineană. Persoanele aflate în mișcare ca urmare a unui conflict armat formează un grup vulnerabil care trebuie să fie protejat împotriva:

  • violului, mutilării, torturii, tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante, precum și altor amenințări la adresa demnității umane, cum ar fi actele de violență sexuală (prostituția forțată și orice formă de hărțuire);
  • sclaviei sau oricărei forme contemporane de sclavie, cum ar fi munca forțată actelor de violență fizică, financiară, și psihologică menite să răspândească teama sau teroarea în rândul persoanelor aflate în mișcare.

Principalele riscuri:

  • inducerea în eroare pentru oferirea unor servicii gratuite de cazare sau transport;
  • promisiunea unui fals loc de muncă în alt oraș sau în alt stat membru UE;
  • solicitarea unor servicii, uneori imorale, în schimbul unui pretins ajutor în vederea reîntregirii familiale;
  • metoda “loverboy” – dragostea falsă sau în scopul câștigării încrederii în vederea exploatării ulterioare.

Cei care au suspiciunea cu privire la un astfel de pericol trebuie să ceară imediat ajutor la 112.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.