Pstul Paștelui 2022 începe pe 7 martie. În cele 40 de zile premergătoare Paștelui, mulți creștini sărbătoresc Postul Mare, care este sărbătoarea creștină anuală care precede Paștele. Postul Mare este o perioadă specială de reflecție, post și rugăciune, în care creștinii sunt încurajați să își amintească de sacramentele botezului și penitenței în pregătirea pentru duminica Paștelui.
Postul Paștelui – ce reprezintă și cât durează
Postul Mare durează 40 de zile și reprezentă perioada de timp pe care Iisus a petrecut-o în deșert – postind și pregătindu-se pentru slujirea sa – și, pentru a sărbători, mulți creștini aleg să facă un sacrificiu propriu în aceste 40 de zile.
În mod obișnuit, se renunță la lucruri de dulce, cum ar fi desertul sau alcoolul, în timpul Postului Mare, sau creștinii pot face acte de bunătate prin muncă voluntară pe tot parcursul Postului Mare. De asemenea, creștinii renunță la carne, ouă și lactate în timpul Postului Mare, fie pe parcursul tuturor celor 40 de zile, fie doar în zilele de vineri până la Paște.
Când are loc Postul Mare 2022?
În fiecare an, sezonul Postului Mare este determinat de observarea liturgică a Duminicii Paștelui, care este o sărbătoare creștină în mișcare.
Data nu poate fi fixată, deoarece Paștele are loc întotdeauna în prima duminică după luna plină pascală, care este prima lună plină de pe sau după echinocțiul de primăvară.
De aici, bisericile occidentale și cele orientale diferă puțin. În bisericile creștine occidentale, Postul Mare începe în Miercurea Cenușii (a 7-a zi de miercuri înainte de Paște) și se încheie în Sâmbăta Mare (ziua dinaintea Paștelui).
Bisericile orientale încep Postul Mare în ziua de luni din a 7-a săptămână înainte de Paște și se încheie în vinerea cu nouă zile înainte de Paște.
În acest an, Paștele cade duminică, 17 aprilie 2022. Pentru bisericile ortodoxe, asta înseamnă că Postul Mare va începe miercuri, 2 martie 2022, cu Miercurea Cenușii. În acea zi, preoții adună cenușă din Duminica Floriilor din anul precedent și o freacă pe fruntea credincioșilor în timp ce citează Geneza 3:19: „Căci țărână ești și în țărână te vei întoarce”.
Când se încheie Postul 2022?
Pentru ortodocși, Postul Mare se încheie sâmbătă, 14 aprilie 2022, anul acesta. Cu toate acestea, ultima săptămână a Postului Mare este sărbătorită puțin diferit cu Săptămâna Sfântă, care începe cu Duminica Floriilor, duminică, 10 aprilie 2022.
Săptămâna Sfântă include, de asemenea, Miercurea Sfântă (care recunoaște planul lui Iuda de a-l înșela pe Iisus), Joia Mare (care comemorează ultima cină a lui Iisus) și Vinerea Mare (în care creștinii își amintesc de crucificarea Mântuitorului lor). Ultima zi a Săptămânii Sfinte este, bineînțeles, Paștele, când credincioșii recunosc că Iisus a înviat din mormânt.
Cât durează Postul Mare?
Postul Mare se întinde pe durata a 40 de zile, de la Miercurea Cenușii până în Sâmbăta Mare, care are loc întotdeauna cu o zi înainte de Duminica Paștelui. Cu toate acestea, deoarece sărbătoarea nu include duminicile, Postul Mare are, din punct de vedere tehnic, 46 de zile.
Cum a apărut Postul Mare?
Încă de la primele origini ale Bisericii, există dovezi ale existenței unei perioade de pregătire a Postului Mare înainte de Paște, potrivit Catholic Education Resource Center.
Totul a început după botezul lui Iisus în râul Iordan, despre care Matei 3:13-17 spune că a marcat misiunea sa mesianică, și s-a îndreptat spre deșert pentru 40 de zile.
40 de zile este un număr semnificativ în tradițiile iudeo-creștine, reprezentând durata Marelui Potop din Scriptura biblică Geneza, timpul petrecut de Moise în pustiu înainte de a primi cele zece porunci și zilele pe care evreii le-au petrecut în deșert înainte de a ajunge în Țara Făgăduinței.
În timpul perioadei de 40 de zile de post din deșert, creștinii cred că Iisus a învins ispitele lui Satana și o serie de teste, ceea ce i-a dat puterea de a-și îndeplini misiunea de a predica, vindeca și salva omenirea de păcat odată ce s-a întors.
Există, de asemenea, dovezi istorice că „strămoșii noștri” – cunoscuți și ca apostolii lui Iisus – au postit timp de 40 de zile, 24 de ore pe zi, înainte de Paște. De fapt, o scrisoare scrisă către Papa Sfântul Victor I de Sfântul Irineu în 203 d.Hr. menționează actul de a posti timp de „40 de ore” sau „40 de zile, șapte ore pe zi”.
Abia în anul 325 e.n. Postul Mare a fost oficializat în timpul primului Conciliu de la Niceea. Legile stricte ale postului permiteau o masă pe zi, atât timp cât nu era vorba de carne, vin, ulei sau produse lactate. Cu toate acestea, în afară de Miercurea Cenușii și Vinerea Mare, legile stricte de post ale romano-catolicilor au fost abandonate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cum se respectă astăzi Postul Mare?
În prezent, creștinii din întreaga lume profită încă de cele 40 de zile care preced Paștele pentru a posti și a se pregăti pentru celebrarea Învierii lui Iisus în Duminica Paștelui. Cu toate acestea, modul în care oamenii În prezent, creștinii din întreaga lume profită încă de cele 40 de zile care preced Paștele pentru a posti și a se pregăti pentru celebrarea Învierii lui Iisus în Duminica Paștelui.
Cu toate acestea, modul în care oamenii postesc diferă adesea în funcție de ramura creștinismului pe care o urmează. Creștinii ortodocși tind să fie mai stricți cu practicile lor, deoarece continuă să evite vinul, uleiul și produsele lactate pe toată perioada Postului Mare (precum și în timpul altor perioade de post).
Pentru creștinii occidentali, doar Miercurea Cenușii și Vinerea Mare sunt zile de post complet, deși unii renunță la carne în fiecare vineri.
Tradiții și superstiții în Postul Paștelui
În prima zi de post, se spală cu leșie vasele în care s-au mâncate alimente de dulce.
În prima zi de marți din Postul Pastelui se spală vasele de dulce, în care apoi se pune tămâie și se afuma vitele și stupii pentru a avea rod bogat. Tot atunci se face apa din zăpada netopită rămasă în bătătură sau în grădini și se matură cu ea podeaua casei.
„Vinerea seaca’. Este ultima vineri din Postul Pastelui, cunoscuta în popor și ca Vinerea Mare. Se ține post negru pentru secarea bolilor de piele. În aceasta zi este interdicție severa de lucru pentru femei, care nu au voie sa coasă, sa țeasă, sa spele rufe sau să toarcă, potrivit viva.ro.
Ce se mănâncă în post
- Fructele si legumele proaspete sau congelate
- Oleaginoase – migdale, fistic, alune de padure, nuci (caju, de macadamia, clasice).
- Quinoa
- Ovăz
- Chia
- Fructe uscate
- Semintele (in, cânepă, chia, susan, dovleac, floarea soarelui)
- Soia
- Fasole, năut, linte
Lasa un raspuns