În sala expoziţiei de bază a Muzeului Satului Bănăţean a avut loc miercuri, 15 mai, la ora 12.00, vernisajul expoziţiei „Nestemate huțule, costume populare din Bucovina”, cea de-a cincea din cadrul proiectului „Colecţii şi colecţionari din România”.Aici s-au prezentat publicului ansambluri vestimentare tradiţionale ale huţulilor din Bucovina, un grup etnic care trăieşte și în câteva comune din județul nostru. De asemenea, din expoziție nu au lipsit nici costumele bucovinene. Exponatele fac parte din colecţia lui Paul și a Elenei Torac, deopotrivă colecţionar dar şi autentic meşter popular, care păstrează şi promovează valorile străbunilor huţuli şi participă, alături de familia sa, la cele mai prestigioase târguri ale meşterilor populari din ţară dar şi la manifestări din străinătate, precum cele din Republica Moldova, Ucraina, Belgia, Austria, Germania, Italia sau Canada.

Expoziţia, coordonată de muzeograful Marius Matei, a adus în faţa publicului, obiecte valoroase şi autentice care au aparţinut huţulilor de odinioară şi va fi deschisă până în 7 iunie, de marţi până sâmbătă între orele 10.00 şi 18.00, iar duminica între orele 12.00 şi 20.00.

Colecția Etnografică Elena Torac, din comuna Suceveană Brodina a primit și două premii de Excelență, alături de multele aprecieri venite din partea organizatorilor și participanților.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.