„Am participat la Adunarea Generală a Asociației Prefecților și Subprefecților din România, iar una dintre temele abordate a fost cea cu privire la stadiul în care se află procedurile de obținere a autorizațiilor de securitate la incendiu, prioritare fiind unitățile de învățământ. La întâlnire a participat și secretarul de stat Raed Arafat”, a declarat Adomnicăi.
Prefectul județului Suceava a menționat că a avut o întâlnire și cu conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, în care i-a fost prezentată o situație cu privire la autorizarea unităților de învățământ.
„În ciuda eforturilor care s-au depus, atât la nivel central, prin prorogarea termenului de intrare în legalitate cu privire la autorizațiile de securitate pentru incendiu, fiind simplificate inclusiv procedurile pentru eliberarea autorizațiilor de securitate pentru incendiu, iar la nivel județean s-au prezentat cu periodicitate raportările cu privire la stadiul autorizărilor în cadrul colegiului prefectural și au avut loc și întâlniri bilaterale organizate de către cei de la ISU și reprezentanții instituțiilor care aveau clădirile în procedură de autorizare, în ciuda acestor demersuri, situația nu este tocmai mulțumitoare. În acest moment, situația construcțiilor care aparțin unităților de învățământ este următoarea: avem un total de 1.133 de construcții, din care 990 nu necesită autorizare, el fiind construite și recepționate până în 1998. Sub incidența prevederilor legale în vigoare privind autorizarea de securitate pentru incendiu se află 143 de clădiri. Din aceste 143 de clădiri, 39 au reușit să parcurgă toată procedura de autorizare și au obținut autorizația de securitate la incendiu. În discuție se află, până pe 30 iunie, termenul limită, 104 clădiri care nu au obținut încă autorizație de securitate la incendiu. Din cele 104 de clădiri, 23 mai au de executat lucrări și 56 se află în situația în care procedura trebuie finalizată prin completarea documentației necesare pentru autorizare, neavând implicații bugetare. Din cele 104 clădiri, 36 sunt cu destinație de grădiniță, 54 sunt cu destinație de școală și 14 sunt corpuri de clădire cu destinație de liceu”, a mai declarat Mirela Adomnicăi.
Potrivit prefectului, cei din conducerea ISU speră ca numărul unităților de învățământ care nu obțin autorizația de securitate la incendiu să fie cât mai mic, precizând că prin modificările din legislație acestea pot fi chiar sigilate.
Bugetul estimat pentru clădirile care mai presupun investiții este aproximativ de 15 milioane de lei.
„Acesta este efortul bugetar care trebuie făcut până pe data de 30 iunie pentru a intra în legalitate cu aceste clădiri. Interesul către această problematică este determinat mai ales de faptul că au fost acele evenimente nefericite, de la Colectiv încoace, care au sporit interesul pentru responsabilitatea cu care trebuie abordat acest subiect. Pe de altă parte, termenul de 30 iunie este deja prorogat cu 6 luni. După această dată, amenzile sunt foarte mari. Cuantumul lor pornește de la 30.000 și ajunge până la 100.000 de lei. Aceste amenzi, în condițiile în care a existat disponibilitate pentru intrare în legalitate din toate punctele de vedere, deja pot fi imputabile”, a mai precizat Mirela Adomnicăi.