Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, care a devenit Legea nr. 60/2018.

Actul normativ, adoptat de prima cameră – Senatul – în octombrie 2016, a fost adoptat pe 6 februarie 2018 și de Camera Deputaţilor, cu unele amendamente propuse de comisiile de specialitate, apoi a fost trimis spre promulgare.

Potrivit noii legi, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

De asemenea, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei (actualmente şase luni). În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării procesului-verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va asigura accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.

Motivul modificării legii a fost argumentat de inițiatori prin numărul mare de procese existente pe spețe asemănătoare, în care erau dat decizii diferite, din cauza neclarităților prevederilor privind transmiterea procesului verbal de constatare.

Legea va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşadar, cel mai probabil, din septembrie 2018.

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.