Vineri, 24 septembrie, la Gura Humorului, a avut loc o ședință de analiză pe tema virusului pestei porcine africane în România, convocată de către președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, doctorul Robert Viorel Chioveanu. La eveniment au participat șefi de instituții sanitar-veterinare din 20 de județe.

La nivel național sunt active 620 de focare de pestă porcină africană, care au dus la pierderea a 313.000 de capete de porcine. 

„Ne îngrijorează foarte mult numărul mare de focare, am analizat fiecare județ și modul de implicare a factorilor locali și decizionali. Concluzia este una de îmbunătățire a cadrului legislativ și de concentrarea pe efortul de implicare în gestionarea problemei a fermierilor și a medicilor veterinari. Am pus la punct un plan de acțiune unic. Nu am ales județul Suceava întâmplător pentru această întâlnire, fiind unul dintre cele doar trei județe care nu au focare active la porcul domestic la acest moment”, a declarat, vineri, la Gura Humorului, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, doctorul Robert Viorel Chioveanu.

Potrivit acestuia, cele mai grav afectate de focare sunt județele Ialomița, Teleorman, Buzău, Olt, Brăila și Gorj.

Trebuie precizat că în 2019 în România au fost 1.700 de focare, numărul acestora a scăzut până la 96 la începutul verii lui 2021, iar în prezent numărul focarelor fiind de 620. 

Pentru ca numărul de focare să se diminueze repede și semnificativ este nevoie ca oamenii care cresc porci să colaboreze cu autoritățile, să nu mai realizeze comerț de animale pe ascuns, să nu sacrifice animale bolnave sau să le abandoneze în afara gospodăriilor.  

De cealaltă parte, dr. Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a vorbit despre „cheia” reușitei la nivelul județului Suceava, subliniind că foarte important este faptul că sucevenii au înțeles în mare mesajele și au anunțat medicii veterinari când au observat un comportament schimbat la porcine.

„Am avut și noi destule focare, dar am intervenit, zic eu, repede, am reușit să extragem repede animalele bolnave, să lichidăm focarele cât mai repede. Este important să faci o anchetă epidemiologică minuțioasă, să cauți sursa, așa poți stăpâni boala”, a transmis doctorul Voloșeniuc.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.