Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că a fost semnat astăzi contractul pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a județului Suceava pentru perioada 2021-2027.

„Avem o strategie care se termină anul acesta. Șansa a fost că am lucrat la această strategie în primul meu mandat de președinte de Consiliu Județean și avem experiență în ceea ce înseamnă punerea în aplicare a unei strategii pentru județ”, a declarat Gheorghe Flutur.

Potrivit acestuia, licitația a fost câștigată de o firmă din București, Synesis Partners, iar reprezentantul acesteia, Florin Tache, a fost prezent la Suceava pentru semnarea contractului.

„Valoarea întreagă a proiectului privind strategia de dezvoltare a județului Suceava este de 1,2 milioane de lei. E vorba de un proiect prin Programul Operațional privind întărirea capacității administrative. Durata de executare este până anul viitor, 16 decembrie 2021. S-au făcut mai mulți pași până în momentul de față pentru că noi am demarat procedurile încă din data de 16 iunie”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a precizat că tot în această perioadă și Oradea și Cluj și Prahova și multe alte județe și orașe din România își stabilesc aceste contracte pentru strategia de dezvoltare.

„Dacă ne gândim la alte județe cum e Vasluiul, am văzut că și-au stabilit această strategie, dar valoarea contractului dumnealor este mai mică. Suceava are un contract ambițios, cu mai multe puncte. În afară de stabilirea strategiei de dezvoltare, vorbim de digitizare – acest proces atât de important în perioada următoare, formarea de personal care să urmărească aplicarea strategiei. Foarte important este și rolul Consiliului Județean, pentru că trebuie urmărită pas cu pas respectarea acestei strategii”, a explicat Flutur.

Președintele CJ Suceava a menționat că și-ar dori ca această strategie să se facă în baza numeroaselor consultări cu populația, cu reprezentanți ai instituțiilor din județul Suceava.

„Aș porni de la o realitate care se întâmplă astăzi: Suceava, în perspectiva următorilor ani, beneficiară a două importante autostrăzi și mi-am permis să le trasez aici: e o dată Autostrada Nordului, care leagă Suceava de Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și legătura cu Ardealul și a doua este autostrada pentru care s-a semnat recent documentația, Autostrada Nord Sud, care vine din granița cu Ucraina de la Siret, leagă Siretul de Suceava, mai departe pe zona Liteni-Dolhasca și merge spre Pașcani. În perspectiva fondurilor europene județul Suceava va fi brăzdat de cele două autostrăzi nord-sud și est -vest și, sigur, trebuie să ținem seama și de autostrada de la Iași care vine prin apropiere de județul Suceava și merge spre Târgu Mureș. De ce am ridicat această problemă? Pentru că una e să discutăm de Fălticeni la 20 de km de autostradă, o perspectivă sau Vatra Dornei la 60 de km de autostradă, vorbesc de Autostrada A8, sau alte orașe pentru că se schimbă complet prioritățile”, a explicat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a precizat că a solicitat reprezentantului firmei care realizează strategia de dezvoltare creșterea calității serviciilor furnizate populației, referindu-se în primul rând la acoperire cu servicii precum apa și canalizarea.

„Vreau să întocmim un registru al utilităților, să avem cadastrate străzile, să avem cadastrate rețelele de apă, de canalizare, diguri, rețele electrice, rețele de gaz metan. Când spun îmbunătățire mă refer la toate aceste entități furnizoare de servicii. Că sunt Apele Române, Transgaz, Cadastru, Romsilva, Drumurile Naționale, Drumurile Județene, cei care gestionează apa și canalul, telefonia, gradul de acoperire că suntem județ turistic și în momentul de față nu avem acoperire pe întregul județ. Zona transfrontalieră și accesibilitatea sunt lucruri pe care vreau să le avem în vedere. Sigur că într-o strategie discutăm de dezvoltarea economică”, a transmis președintele CJ Suceava.

Acesta speră în mandatul următor la o întoarcere a tinerilor și a forței de muncă, în acest sens făcându-se demersuri pentru deschiderea de parcuri industriale și zone care să dea de lucru oamenilor în județul Suceava.

„Să procesăm materia primă în județ pentru că suntem furnizori de produse agricole, lapte, carne, cartofi, lemn și va trebuie să găsim cele mai bune soluții și rețete, iar primăriile să se consulte cu noi de fiecare dată când au inițiative și acțiuni care să corespundă strategiei generale de dezvoltare a județului Suceava”, a conchis Gheorghe Flutur.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.