Preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache afirmă că cererile de revizuire a decizie şi CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2024 sunt formulate „în afara unui cadru processual”, hotărârile Curţii fiind „definitive şi general obligatorii”. El exclude şi posibilitatea unei ”erate” pentru organizarea turului al doilea al alegerilor. „A susţine posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră şi o intoxicare a alegătorilor”, a adăugat el.

„Hotărârile Curţii Constituţionale sunt definitive şi general obligatorii şi, astfel cum am arătat mai înainte, ‘cererile de revizuire’ a acestora sunt formulate în afara unui cadru procesual şi, în consecinţă, în baza acestora, nu pot fi constituite dosare jurisdicţionale. Regimul lor juridic este similar petiţiilor şi ele au fost soluţionate în acest cadru juridic”, a declarat Marian Enache într-un interviu pentru juridice.ro, referitor la admisibilitatea cererilor de anulare a deciziei CCR referitoare la alegerile prezidenţiale.
Marian Enache exclude posibilitatea unei erate pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri şi nicidecum schimbarea sau modificarea soluţiei pronunţate de o autoritate jurisdicţională. A susţine posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră şi o intoxicare a alegătorilor”, a explicat preşedintele CCR.

Preşedintele CCR îşi susţine decizia luată în decembrie anul trecut, chiar dacă nu au fost prezentate dovezi concrete care să susţină implicări externe. „Faptul că nu au fost descoperiți cei care au cauzat acest prejudiciu și care, de regulă, acționează cu mijloace sofisticate, uneori greu perceptibile, nu înseamnă că prejudiciul nu există în obiectivitatea lui și, ca atare, trebuie ignorat sau subestimat. Or, Curtea a constatat exact acest lucru, și anume că a existat o prejudiciere a rezultatului alegerilor prin încălcări ale legilor”, a declarat Marian Enache.

Marian Enache spune că el şi colegii săi de la CCR şi-au bazat decizia pe baza documentelor prezentate de serviciile secrete. „Înscrisurile care cuprind aceste informații/date se bucură de prezumția de legalitate și de veridicitate. Curtea nu are competența constituțională de a le înlătura și nu este obligată să pună în discuția competitorilor electorali aceste informații. (…) Curtea nu poate pune la îndoială constatările factuale ale autorităților publice specializate care au avut incidență în procesul electoral, însă are competența să decidă dacă neregulile astfel constatate au avut gravitatea necesară care să impună anularea procesului electoral”, a mai precizat Marian Enache, potrivit observatornews.ro.

8 Responses

  1. mihai grigore

    : revista floare albastra = blue : in acest ‘step ‘_ e importanta precizarea din legea electorală _ de la ce data incepe strângerea de semnături pentru candidații la presidentiale 2025 _ pentru că _ nu-i așa _ in listele electorale ar trebui de precizat _nu-i așa _ pe lângă data la care s- a strâns respectiva semnătură de susținere de la cetățean și locul in care s-a consemnat adeziunea _ adică nu pe la birt sau sali de jocuri de noroc !*:

    Răspunde
  2. mihai grigore

    : in felul acesta _ orice cetățean ar trebui sa poată verifica la bec _ printr-un algoritm electronic _ exactitatea prezentei sale că și semnătura de susținere _ încă nu s-au creat pe planeta Terra un astfel de algoritm electronic _ nici măcar ideea _ însă _ și algoritmul și ideea in sine sunt simple in a fi definite web _ și _ îmi aparțin că și patent expus acum !*:

    Răspunde
  3. mihai grigore

    : de exemplu _ acolo la moda Bucovina e unul preot mirean care transferă pe Georgescu și pe ‘o floare roșie ce creste in inima Rusiei ‘_intregul comerț putinian _ eu nu le am nici cu rușii nici cu georgescu și nici cu rosul bolșevic _a confunda libertatea de expresie cu altceva e o gravă încălcare a constitutiei_ exact aceeași întrebare ar trebui să ne-o punem și cu alocarea de bani pentru manuale pornografice in scoli și nu pentru manuale de fizica în format Gutenberg adică pe suport de hârtie :

    Răspunde
  4. mihai grigore

    : și în plus _ constituția României ne vorbește despre libera inițiativă economică _ ceea ce eu voi susține cu semnătura pe Crin Antonescu în pozitia de candidat al alianței electorale de largă guvernare _ care am înțeles că a performat și juridic aceasta cale democratică pentru alegerile presidentiale din luna mai _ in Suceava avem un jurnalist de geniu care a și publicat o lucrare în acest sens -‘ opinia me’!*:

    Răspunde
  5. mihai grigore

    : zicea popa asta fara exercițiu la strană _ carevasăzică preot mirean _legat de folosirea culorii sau tonurilor in albastru în comerțul stradal ‘ că arată că la țigani ‘ _ asta înseamnă discriminare _ și ea apare nu prin ura sau defăimare înscrisă pe ziduri dar și în faptul că unii au afișe lichite de toate zidurile bibliotecii și muzeului din Suceava care acum e mai mult al unor artiști plastici venturisti _ iar alții _ care _vasăzică _valorile reale nu au voie nici să se exprime absolut deloc _ in nici o forma !*:

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.