Luni, 1 februarie, a avut loc prima sesiune parlamentară din acest an. Sesiunea a debutat cu modul de alegere a primarilor, PNL insistând asupra revenirii la două tururi de scrutin. Acest proiect de lege a PNL-ului este susținut doar de cei de la Mișcarea Populară. Proiectul a fost depus de liberali în luna septembrie și a fost respins de Comisia Juridică în luna decembrie.

„Există, în fața Guvernului, trei posibilități, în ideea în care Guvernul susține punctul de vedere de a relua discuția pe alegerea primarului în două tururi. Decizia, fiind una politică, trebuie asumată în Parlament, Guvernul nu poate să decidă singur pe un astfel de subiect și nici nu cred că este cazul ca Guvernul să tranșeze pe acest subiect, însă ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuție alegerea primarilor și să se revină la alegeri în două tururi ”, a declarat premierul României, Dacian Cioloș.

O altă lege importantă a fost retrimisă parlamentarilor, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat acordul de împrumut cu Republica Moldova, deoarece acesta a constatat că situația de la Chișinău era prea instabilă pentru a putea fi pus în practică.

Senatorii și-au început activitatea pe 2016 cu votul asupra solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul fostului vicepremier, Gabriel Oprea. Acesta a trimis o scrisoară deschisă către colegii săi din Senat, în care le cere să voteze pentru ridicarea imunității.

„Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator. Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului”, spune Oprea în scrisoarea deschisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.