Marți, 1 august 2017, prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a convocat o ședință de lucru cu primarii din județul Suceava, care a avut ca temă trecerea unor drumuri forestiere și a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități Administrativ – teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora.

De asemenea, s-au pus în discuție și demersurile legale în vederea asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, pentru realizarea de construcții și a lemnului pentru încălzirea locuințelor, pentru persoanele fizice și pentru unitățile de interes local.

În acest sens, Camera Deputaţilor a adoptat modificările la Codul Silvic, potrivit cărora lemnul rezultat din igienizarea pădurilor, din exploatarea produselor ocazionale şi secundare va fi valorificat exclusiv către populaţie şi instituţii publice, prin prestări silvice.

Referitor la lemnul de foc necesar aprovizionării populației și la lemnului de construcții de mici dimensiuni, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a ținut să precizeze că este interzisă comercializarea acestor produse de către persoanele fizice.

„Pe parcursul verificărilor, am identificat cazuri în care persoane fizice au luat în nume propriu material lemnos pe care l-au vândut către operatori economici, iar acest lucru nu este în regulă. Această interdicție este explicită în codul silvic și materialul lemnos care face obiectul unei astfel de comercializări este considerat fără proveninență legală, implicit duce la amenzi și la confiscarea valorică”, a transmis Mihai Gășpărel.

În forma nouă, Codul silvic permite persoanelor fizice, care deţin păduri de maxim 10 ha, să recolteze anual, pentru încălzirea propriilor locuinţe, câte 5 mc de lemn de foc.

Deputatul Emanuel Havrici, unul dintre parlamentarii care a inițiat proiectul de lege care prevede modificarea Codului silvic, a precizat că astfel, nu va fi rezolvată în totalitate problema necesarului de lemn de foc.

„În acest sens, o parte din masa lemnoasă va trebui asigurată și de la agenții economici care exploatează lemn, de la operatorii privați”, a transmis Emanuel Havrici.

Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a ținut să precizeze că, prin aceste modificări de cod silvic, conform unei evaluări, cantitatea de masă lemnoasă se va reface cu 250.000 de mc.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.