Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Mitocu Dragomirnei, Solcan Dănuț, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, la data de 09 mai 2016, numita I.I. s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi a sesizat faptul că Primarul Comunei Mitocu Dragomirnei – Solcan Dănuţ a solicitat să-i dea suma de 5300 lei, din fondurile obţinute cu titlu de subvenţie APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei păşuni comunale.

Numita I.I. este, de aproximativ 3 ani, preşedinta unei asociații de crescători de animale  din localitatea Mitocu Dragomirnei, asociaţie care în anul 2013 a încheiat cu Primăria Comunei un contract de concesiune a unei suprafeţe de 67,56 ha teren situată în extravilanul localităţii, pentru o perioadă de 3 ani, stabilindu-se o redevenţă de 105 lei/ha/an.

În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016 numita I.I. a depus o cerere la Primăria comunei Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile, iar cu ocazia discuţiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă „nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani”. Numita I.I. a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menţionează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin acordul de voinţă al ambelor părţi.

La sfârşitul lunii aprilie 2016, numita I.I a primit prin virament bancar suma de 29.000 lei cu titlu de subvenţie APIA, lucru pe care l-a aflat şi primarul, astfel că acesta s-a prezentat la începutului lunii mai la numita I.I. şi i-a cerut suma de 5300 lei.

În aceste condiţii au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, astfel că la data de 09.05.2016 ora 16.21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei I.I. unde se afla inculpatul Solcan Dănuţ, acesta având asupra sa suma de 5200 lei, în bancnote ce aveau cupiura şi seria menţionată în procesul verbal de predare primire întocmit anterior.

Întrebaţi cu privire la semnificaţia sumei, numita I.I. a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obţine prelungirea contractului de arendă a păşunii pe care era organizată stâna de oi a sa şi a soţului. Pe de altă parte, inculpatul Solcan Dănuţ a pretins că suma reprezintă cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale.

Întrucât suma de bani ce a fost oferită drept mită a fost pusă la dispoziţie de către numita I. I. pentru realizarea flagrantului, iar întreaga sumă a fost identificată asupra inculpatului, aceasta a fost ridicată şi restituită procedural către numita I.I. de către organele de urmărire penală, astfel că nu au fost instituite măsuri asiguratorii în cauză.

Fapta  inculpatului Solcan Dănuţ care, la data de 09.05.2016, a pretins şi primit suma de 5200 lei, de la I. I., direct, pentru sine, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv efectuarea demersurilor necesare în vederea prelungirii valabilităţii contractului de concesiune nr. 2980/01.07.2013, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.