Unul dintre subiectele momentului în administrație este Fondul de Dezvoltare și Investiții, gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Fondul se utilizează pentru finanțarea proiectelor de investiții ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv, nu este „în trend” cu marea majoritate a edililor suceveni care au depus proiecte uriașe pe Fondul de Dezvoltare și Investiții, acesta preferând să facă proiecte pe fonduri europene, întrucât banii de la UE nu au culoare politică, iar accesarea este una corectă. De asemenea, aceste proiecte au un anumit standard de calitate și sunt realizate într-un timp bine stabilit.

„Nu am depus niciun proiect pe FDI. Am, în schimb, trei proiecte pe fonduri europene, patru pe fonduri guvernamentale, trei cu finanțare de la bugetul local și unul prin Compania Națională de Investiții”, a declarat primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.

Primarul a precizat că pe fonduri europene are două proiecte pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și unul pentru dotarea cu echipamente electronice și materiale didactice a Școlii Gimnaziale Humoreni. Prin PNDL 2, localitatea Comănești a accesat proiecte pentru reabilitarea a trei corpuri de școală la Școlile Gimnaziale Comănești și Humoreni și la Grădinița Comănești care funcționează împreună cu Școala Primară. Tot pe fonduri guvernamentale, edilul a accesat și proiectul privind alimentarea cu apă a localităților Comănești și Humoreni. De altfel, cu bani de la bugetul local, primarul  Grigoraș Păstrăv a precizat că lucrează la Căminul Cultural din Comănești, asfaltează aproximativ 1 km de drum comunal și construiește o Grădiniță în localitatea Humoreni.

De asemenea, prin Compania Națională de Investiții, edilul reușește să construiască un pod în localitatea Comănești.

„Prin CNI, acum încercăm să asfaltăm încă 3,4 km de drum. În prezent suntem în discuții”, a spus primarul Grigoraș Păstrăv.

În ceea ce privește Fondul de Dezvoltare și Investiții, edilul a precizat că nu dorește să-și îndatoreze comuna, ci preferă să facă proiecte pe fonduri europene.

„Noi suntem o comună cu un buget foarte mic și, efectiv am bloca total activitatea dacă am accesa fonduri prin FDI. După ce am judecat bine, împreună cu consilierii locali, dar și cu consultanții, am ajuns la concluzia că nu este rentabil să ne îndatorăm. Pe de altă parte, având succes pe fonduri europene și știind că acești bani vin la timp și în mod corect, nu te poți hazarda. Spre exemplu, prin PNDL se acordă bani, însă aceștia vin mai greu”, a explicat edilul comunei Comănești.

Acesta a mai precizat că returnarea împrumutului într-o perioadă de 20 de ani ar încurca bunul mers al lucrurilor, întrucât comuna nu este una foarte bogată.

Rațional și vertical, Grigoraș Păstrăv este unul dintre primarii care gândește de zece ori și apoi face o dată și bine.

 

Guvernul nu i-a informat pe primari despre Fondul de Dezvoltare și Investiții

 

În ceea ce privește acest program, o parte dintre primari nu au fost informații corespunzător de către instituțiile abilitate. Acesta este și cazul primarului comunei Comănești.

„Nu a fost o informare clară pe această chestiune. Nici măcar la nivel prefectural nu s-a discutat. Nimeni nu le-a explicat primarilor care sunt consecințele depunerii proiectelor. Astfel că, unii dintre ei au fost informați mai bine, probabil și pe ordin politic, iar alții mai puțin”, a spus primarul Grigoraș Păstrăv.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.