În ultima conferință din 2018, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat raportul de activitate pentru acest an.

Potrivit acestuia, în 2018 au fost depuse proiecte europene în valoare de 42.971.255,72 euro, reprezentând: 55 autobuze electrice (40+15); Centrul Multifuncțional Arta Ițcani; – Grădiniță Burdujeni-Sat, de la Școala Generală nr. 6; Grădiniță nouă în zona centrală, de pe strada Dobrogeanu Gherea; Grădinița nouă în cartierul Ițcani în curtea Școlii Generale nr. 7; Reabilitare Colegiul Tehnic Petru Mușat; Corp laboratoare Petru Rareș; Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava; Proiect digitalizare primărie pe POCA.
Au fost finalizate proiectele pe fonduri elvețiene privind modernizarea iluminatului public cu lămpi tip LED – proiect finalizat, din economii, acesta a fost extins și la școli, unde a fost finalizată licitația, dar și achiziționarea a 11 mașini electrice, 2 furgonete, 2 autospeciale.
S-a inaugurat Zona de Agrement Tătărași, cu locuri de joacă pentru copii, terenuri de minigolf, un foișor, un debarcader cu bărci și hidrobiciclete, terenuri de sport, fântână arteziană, clădiri administrative și cafenea. De asemenea, s-au amenajat spațiile verzi prin plantarea de plante și arbuști ornamentali.


Printre realizările din acest an se numără și reabilitarea Statuii Ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, de la Cetate, dar și amenajările din jurul statuii.


În anul 2018 s-a modernizat Piața din Burdujeni și s-a finalizat lucrarea de investiții privind încălzirea Pieței Centrale, tronsonul destinat producătorilor autohtoni.


De asemenea, au demarat lucrările de extindere a gazului metan în Burdujeni-sat, în 2019 urmând să fie racordate la gaz metan primele străzi din această zonă.
Pe lista de realizărilor se află și finalizarea a patru blocuri în zona Metro și repartizarea a 80 de locuințe tinerilor, dar și licitarea și semnarea contractului pentru primele cinci autobuze electrice, pe fonduri elvețiene, care urmează să sosească la Primărie până la sfârșitul lunii martie.

Primarul Ion Lungu a menționat și faptul că a fost aprobat proiectul pentru un pod nou peste râul Suceava, a fost licitat, urmând ca în cel mai scurt timp să fie semnat contractul.
În raportul de activitate pe 2018, a fost punctată și reabilitarea mai multor străzi din municipiu. Este vorba despre turnarea de covor asfaltic pe străzile Vasile Bumbac, Curtea Domnească, Ion Irimescu, Mircea Damaschin, adr și reparații la axul principal Obcini. Au fost asfaltate și străzi noi de pământ: strada Bogdan Vodă care a fost finalizată și strada Mihail Sadoveanu, unde lucrările sunt în curs de finalizare. Edilul sucevean a menționat și că au fost reabilitate, prin asfaltare, parcarea MPO Mărășești, de lângă Catedrală, și parcarea de pe bulevardul 1 MAI, vis- a vis de sediul IPJ, s-au creat noi locuri de parcare,
s-au trasat noi treceri de pietoni în vederea fluidizării traficului și marcarea cât mai vizibil a celor existente fiind marcate cu material bicomponent roșu și alb și s-au finalizat lucrările de modernizare a Parcului Vladimir Florea.


În cartierul Europa s-a asfaltat strada Paris și se lucrează la racordarea cu energie electrică a cartierului.
Tot în 2018 a fost realizat studiul de trafic la nivel de municipiul, a fost aprobat în Consiliul Local, urmând a se stabili data de la care se intra in vigoare. S-a propus ca direcția de mers (pe trei benzi) să fie dinspre Stațiunea de Cercetări – Spital – Primărie – Tribunal – Parcul Central – Giratoriu parcare subterană – str. Petru Rareș (Piața Mare) – Autogară – Modern – Catedrală – Nordic – Lidl – OMV, închizându-se bucla. Mijlocul de transport în comun va avea o bandă specială și va circula în sens invers.
S-a reabilitat cu fonduri guvernamentale, digul pe râul Moldova de la Berchișești, de unde se alimentează cu apă orașul Suceava.

Potrivit raportului de activitate, sunt înaintate lucrările la mansardarea Școlii Generale nr. 10 pentru a beneficia de încă 8 săli de clasă, cu o capacitate de 250 de copii, iar lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul anului 2019.
Primarul Ion Lungu a menționat și faptul că, în 2018, s-a semnat contractul de salubritate privind „Delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului de salubritate menajeră în municipiul Suceava”, a fost demarată campania de Colectare selectivă a deșeurilor și a fost finalizat și aprobat Registrul Spațiilor Verzi, în Municipiul Suceava.

În decursul lui 2018, Primăria Suceava a sprijinit financiar Spitalul Județean de Urgență Suceava cu suma de 1.000.000 lei, dar și unitățile de cult. Cea mai mare sumă, de 1.000.000 lei, a fost pentru noul sediu al Seminarului Teologic Ortodox Suceava , 700.000 lei pentru Catedrala Nașterea Domnului Suceava, pentru începerea lucrărilor la pictură și 500.000 lei pentru Sala de sport Filadelfia. De asemenea, a fost sprijinit și sportul județean sucevean – handbal, fotbal și celelalte ramuri sportive.
În anul Centenar, Primăria Suceava a sărbătorit 112 cupluri care au împlinit 50 ani de căsătorie.
De asemenea, a fost demarat proiectul de modernizare a ștrandului de la Ițcani. Au fost aprobați indicatorii tehnico – economici în Consiliul Local și se lucrează la proiectul tehnic.
La inițiativa municipalității a fost aprobata Legea și normele metodologice pentru transferul unor nor suprafețe de păduri parc, în zona Șipote și Pădurea Zamca.
În 2018 au fost semnate și trei acorduri de înfrățire. Astfel, pe 10 februarie s-a semnat acordul de înfrățire cu Primăria Orașului Soroca din Republica Moldova, pe 7 mai s-a semnat acordul de înfrățire cu Primăria Orașului Bethlehem din Palestina, iar pe 7 septembrie s-a semnat (reînoit) acordul de înfrățire cu Primăria Orașului Laval din Franța.


Anul 2018, anul în care s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, a fost marcat cum se cuvine și în municipiul Suceava. Tot în 2018, s-au împlinit și 630 de ani de la prima atestare documentară a orașului Suceava.
Primăria suceveană a sărbătorit și Zilele Teatrului Municipal „Matei Vișniec” și Zilele orașului Suceava. De asemenea, au fost finanțate proiecte precum „Festivalul Internațional de Artă Medievală”, „Lira de Aur”, „Paște în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina”, „Revelion în aer liber”, etc.
De Ziua Bucovinei, au avut loc manifestări dedicate Unirii Bucovinei cu România, în cadrul cărora a fost reinaugurată Statuia Ecvestră a lui Ștefan cel Mare, a fost dezvelit bustul lui Iancu Flondor, s-au dezvelit plăcu aniversare la Primărie și la Centrofarm – fosta graniță dintre Ducatul Bucovinei și Regatul României și a fost reabilitat Monumentul Eroilor din Burdujeni-sat.


În septembrie 2018, la invitația Institutului Cultural Român, Teatrul Municipal a reprezentat Suceava la Paris și Laval cu prilejul sărbătoririi Limbii Române susținând trei spectacole de teatru în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris.
Pentru al doilea an consecutiv Municipiul Suceava a obținut titlu de Excelență în Administrație la nivel național, la categoria Excelență în iluminat public și eficiență energetică.

De asemenea, la finalul lui 2018 a fost semnat Acordul cadrul al Asociației „Moldova se dezvoltă”.

 

Primarul Ion Lungu a prezentat și care sunt nerealizările pentru acest an, printre acestea numărându-se întârzierile la lucrările de reparații străzi, din cauza lipsei forței de muncă, întârzierile lucrărilor din Cartierul Europa privind energia electrică și apa și canalizarea, dar și nereușirea transferului pădurilor parc în acest an către municipalitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.