Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a explicat, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 11 mai, că proiectul prin care Suceava a fost selectată între cele 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030 este proiectul municipalității sucevene demarat în urmă cu 15 ani, pe vremea când USR-ul nici nu era înființat, demontând astfel informațiile plasate în spațiul public de către consilierul USR Dan Nichiforel.  Trebuie precizat că, la fel ca mai toți useriștii, și Dan Nichiforel vrea să se afirme într-un mod gălăgios, chiar dacă iese în față cu lucruri care nu-i poartă semnătura.

De altfel, edilul a mai spus că USR-ul nu poate spune nici măcar în glumă că proiectul de pe urma căruia vor fi atrase importante fonduri europene nu este al municipalității sucevene.

„Am văzut atâtea reacții. Mulți își însușesc meritele că au adus ei aceste proiecte. Vreau să vă spun că nici în glumă nu putem spune că acest proiect nu este al municipalității. Nici măcar în glumă și nu ironizez. Cei de la USR nici în glumă nu pot spune acest lucru pentru că aici este vorba de munca de 15 ani a municipalității. Nu este corect pentru că noi lucrăm la acest proiect de 15 ani, când USR nici nu era înființat. Concret, în data de 14 iunie 2011 am semnat la Lisabona Memorandumul pentru transport electric în Europa, fiind singurul oraș din România, alături de orașe mari precum Madrid, Lisabona, Stockholm, Frankfurt, Oslo, Londra, Katowice, etc. În anul 2014, pe 29 mai, la Madrid am fost premiați cu locul I pentru Planul de acțiune pentru energie durabilă al municipiului Suceava. În 2018  am semnat Convenția primarilor din  Europa privind clima și energia, când USR nu era la Primărie. În anul 2020 am semnat Declarația de la Paris  privind reducerea emisiei gazelor cu efect de seră cu până la 40% până în 2030. În 2011 am aprobat Planul de acțiune pentru energie durabilă și climă al municipiului Suceava care era licitat din mandatul trecut.

Sigur că știam de acest proiect, dar la modul oficial am aflat de la doamna Baciu director general în Ministerul Dezvoltării care mi-a trimis pe 26 octombrie 2021 acest proiect. Am fost pe loc de acord și pe 27 octombrie 2021 am ieșit și am spus că municipiul Suceava vrea să fie printre cele 100 de orașe europene neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030. Cred că sunt destule elemente care să arate că este un proiect al municipalității. Este vorba de o muncă de 15 ani la Primăria Suceava și este o răsplată pentru municipiul Suceava pentru toate consiliile locale  care au funcționat din 2008  încoace”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Edilul a adăugat că documentația pentru acest proiect a fost făcută de specialiștii din cadrul Primăriei Suceava pe care i-a și felicitat felicitat pentru munca depusă. Totodată, Ion Lungu a subliniat că acest proiect va aduce  avantaje cetățenilor municipiului Suceava.

„Noi am făcut documentația și am depus-o la Comisia Europeană. Sunt orașe din România care au dat sume grele pentru a face documentația și nu au reușit. De ce? Pentru că au scris povești frumoase iar noi am fost pragmatici și am notat realizările. Vreau să felicit echipa de la Direcția Fonduri Europene. Sigur că dacă nu politizăm proiectul, zic că poate aduce avantaje cetățenilor. Restul, sigur onorurile, diplomele sunt importante până la un punct dar ele nu țin de foame”, a subliniat Ion Lungu.

Edilul Sucevei a adăugat că în cursul săptămânii viitoare va avea discuții cu consilierii locali suceveni pe tema acestui proiect și a făcut apel ca acesta să nu fie politizat. 

„Este o șansă unică aproape istorică pentru orașul nostru. Este o onoare și o responsabilitate, iar mult orașe din România ne invidiază”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.