Directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu, a prezentat în cadrul ședinței colegiului prefectural efectele fenomenelor meteorologice, din ultima perioadă, asupra producţiei agricole din judeţul Suceava.
„Culturile agricole înființate în toamna anului 2017 au intrat în condiții optime în anotimpul rece, care trebuie subliniat că a fost mai cald decât în mod obișnuit, dând speranța unei primăveri mai timpurii. N-a fost să fie așa pentru că luna martie a fost cu precipitații și mai rece decât în mod obișnuit. Nici prima jumătate a lunii aprilie n-a fost favorabilă pentru o bună desfășurare a campaniei de însămânțări, dar în ultima decadă a venit vara înregistrându-se temperaturi de până la 30oC. Cu toate greutățile întâmpinate la executarea lucrărilor de semănat (băltiri, tasarea și compactarea terenului, suprapunerea epocilor de semănat, etc.), după răsărirea culturilor înființate în primăvară oricare producător agricol din județ aprecia că sunt asigurate condițiile pentru a se realiza producții bune cu condiția ca factorul mediu să se mențină în parametrii optimi.N-a fost să fie așa tocmai când producătorii agricoli se organizau pentru a începe recoltatul. La nivelul țării și al județului s-a instalat o perioadă cu precipitații abundente, furtuni, grindină cum nu s-au înregistrat de zeci de ani, cu efecte nedorite asupra culturilor agricole din județ. Ne referim la perioada care cuprinde ultimele zile ale lunii iunie și toată luna iulie”, a declarat Halampie Duțu.
Potrivit acestuia, culturile au fost afectate de grindină, băltiri si colmatări. Pe baza rapoartelor operative centralizate la Centrul Județean pentru Situații de Urgență la nivelul județului a fost afectată o suprafață de 2150 hectare teren agricol. Centralizarea datelor s-a făcut în două faze și s-au înaintat la Ministerul Agriculturii.
Prin ordinul prefectului nr. 166/03.07.2018 s-a constituit comisia județeană pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse la culturile agricole de fenomenele meteorologice și hidrologice în lunile iunie și iulie.
Pe baza proceselor verbale întocmite s-a centralizat pe județ situația pe localități și culturi, rezultând o suprafață de 334,59 ha cu culturi calamitate.
„Pe lângă efectele directe prezentate condițiile meteorologice din perioada analizată au determinat pierderi cantitative și calitative la majoritatea speciilor cultivate. S-ar putea adăuga și faptul că fânurile s-au făcut greu și cu pierderi cantitative și calitative. A fost o perioadă foarte favorabilă pentru instalarea bolilor și dezvoltarea dăunătorilor coroborat cu faptul că nu s-au putut interveni pentru întreținere și combatere. Cele mai afectate au fost: cartoful, legumele, rapița, mazărea, arbuștii și pomii fructiferi. Cu toate necazurile menționate merită subliniat faptul că producțiile realizate la grâu, orz și orzoaică de toamnă au fost bune, iar porumbul, floarea soarelui, soia și sfecla de zahăr promit producții superioare celor înregistrate anul trecut.
Cu o valorificare la un preț rezonabil s-ar putea ca, pe ansamblu producătorii agricoli din județ să încheie anul agricol 2017-2018 la un nivel economico-financiar care să acopere pierderile și să dea posibilitatea unei minime dezvoltări pentru viitor”, a conchis Directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.
Lasa un raspuns