Un proiect legislativ care prevede ca toate mașinile, indiferent de capacitate, să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic a primit raport de adoptare în comisia de specialitate a Senatului.
De asemenea, inițiativa care completează în acest sens codul Rutier a primit avizul Guvernului, astfel că va fi trimisă, pentru votul final, Camerei Deputaților.
Argumentele inițiatorilor proiectului sunt legate de cifrele îngrijorătoare care arată că țara noastră este pe locul II în topul celor care au cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, cu 91 de persoane la un milion de locuitori, conform datelor Comisiei Europene. O mare parte din aceste accidente se produce ca urmare a coliziunilor dintre autovehiculele mici și mașinile de mare tonaj, TIR-urile: „Multe dintre aceste mașini de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau au transporturi interne și internaționale au modificat sistemul de lumini și au instalat sisteme suplimentare personalizate, dar nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului. Astfel, aceste lumini reprezintă un adevărat pericol pentru șoferi, deoarece pot crea senzații de orbire de moment sau reacții instantanee ce conduc la derapajul mașinii și pierderea controlului volanului.
Noul act normativ prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții.
OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice Art. 44 – alin. (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
(4) În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.
Art. 112 alin. (1) lit. c) se modifică și va ava următorul cuprins:
- c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoase, mijloace fluorescent reflectorizante, sisteme de iluminat personalizate care luminează puternic și intermitent, prevăzute în normele tehnice în vigoare.
Conducerea unui autovehicul cu asemenea sisteme personalizate, care luminează puternic și intermitent, va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovezii înlocuitoare a acestuia.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns