Propunerea legislativă prin care șoferilor fără sancțiuni li se acordă 2 puncte bonus în anul următor nu a trecut de Senat, prima camera sesizată, dar dacă va fi adoptat de Camera Deputaților, va intra în vigoare și va modifica legea.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost inițiat de parlamentarii de la ALDE în luna februarie, la Senat, apoi a fost trimis comisiilor de specialitate. Cele 3 comisii – de transporturi, juridică și de apărare au dat aviz negativ proiectului, iar Guvernul a trimis, de asemenea, un punct de vedere negativ.
Acesta stabileşte că, la art. 96 din ordonanţă, după alin. (4) se introduce (41), cu următorul cuprins:
“Persoanele fizice și juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancționate și nu au cumulat puncte de penalizare vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte față de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce.”
Inițiatorii proiectului argumentează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură de recompensare ar face ca șoferii să conducă mai preventiv. Guvernul îi contrazice însă, susținând că prevederea nu este determinată clar, pe o anumită perioadă, iar șoferilor care acumulează timp de mai mulți ani puncte bonus li se vor aplica mai multe sancțiuni până când li se ridica permisul: “Criteriul proporționalității este încălcat, deoarece în anul în care se utilizează punctele de bonus, conducătorii auto beneficiari își pierd permisul de conducere după încălcarea în proporție mai mare a legislației decât cei care nu au avut puncte bonus.”
Proiectul legislativ va fi supus acum dezbaterilor finale din Camera Deputaților, forul decizional.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns