Mare parte dintre ariile naturale protejate din Țara Dornelor prezintă potențial pentru utilizarea în scop turistic şi educațional. Cu toate acestea, infrastructura de vizitare și de interpretare turistică sau materialele de informare la care au acces vizitatorii lasă loc de îmbunătățiri și actualizări. Din acest motiv, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) implementează, în perioada 1 iunie – 15 octombrie 2021, un nou proiect dedicat, exclusiv, ariilor naturale protejate din destinația de ecoturism Țara Dornelor. Valoarea totală a proiectului „Ecoturism în ariile naturale protejate din Țara Dornelor” este de 46.900,00 lei și este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în cadrul programului Spații Verzi 2021, componenta Arii Naturale Protejate.

În colaborare cu biologi locali, traducători autorizați, specialiști în arii naturale protejate, grafică, ilustrație și marketing digital, voluntari și companii locale de prelucrare a lemnului, AETD urmărește creșterea calității experienței de vizitare în ariile naturale protejate din Țara Dornelor prin îmbunătățirea mijloacelor și materialelor de informare și promovare ale acestora, cu impact pozitiv pentru destinația de ecoturism. 

Totodată, prin valoarea naturală și turistică pe care o reprezintă, activitățile din proiect se axează pe patru arii naturale protejate din Țara Dornelor: Tinovul Mic Șaru Dornei, Tinovul Mare Poiana Stampei, Parcul Național Călimani și Rezervația Naturală Cheile Zugrenilor. Mai exact, activitățile vizează:

  1. Refacerea/îmbunătățirea infrastructurii de vizitare și interpretare turistică în cele patru arii naturale protejate din Țara Dornelor, prin:

– montarea a trei plăcuțe indicatoare de acces în Tinovul Mare de la Poiana Stampei, a cărui infrastructură de vizitare a fost total înnoită anul trecut de către Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, dar la care vizitatorii ajung foarte greu sau se rătăcesc, în lipsa semnalizării corespunzătoare a accesului din DN 17 – Dornișoara. Montarea plăcuțelor indicatoare s-a făcut cu sprijinul Primăriei Poiana Stampei, care amplasează, la rândul ei, și indicatoare de acces de tip marcaj rutier.

– refacerea și înlocuirea panourilor informative degradate de vreme și/sau a structurilor din lemn pe care sunt montate acestea la Poteca Tematică Lumea Tinovului sub Lupă, de la Șaru Dornei;

– refacerea și consolidarea anumitor porțiuni ale potecii din lemn de la Tinovul Mic Șaru Dornei, care au devenit instabile și prezintă risc de accidentare; amplasarea de băncuțe din lemn pe platformele de vizitare din tinov, în scop recreațional și de odihnă;

– amenajarea unor puncte de popas și belvedere în Rezervația Naturală Cheile Zugrenilor și pe culmea munților Bistriței, cu panouri informative, care să contribuie la orientarea pe traseu și la conștientizarea specificului de arie naturală protejată și dotarea acestora cu mese și bănci din lemn, unde vizitatorii să se poată odihni și să poată admira priveliștea acestor locuri. Această activitate se realizează cu sprijinul Primăriei Dorna Arini și Salvamont Vatra Dornei.

– amplasarea unui panou informativ, bilingv, română-engleză, cu harta destinației și ariile naturale protejate în curtea Muzeului de Științe ale Naturii și Cinegetică  Vatra Dornei. Activitate s-a realizat cu sprijinul Salvamont Vatra Dornei.

– dotarea cu mobilier corespunzător a noului punct de informare turistică din Parcul Național Călimani și înlocuirea unui panou de interpretare turistică, degradat, de la Poteca tematică 12 Apostoli din Călimani. Această activitate este realizată de Administrația Parcului Național Călimani R.A.

  1. Creșterea gradului de conștientizare în rândul comunității locale și al vizitatorilor cu privire la existența ariilor naturale protejate din destinație și la regulile de conservare, protecție și vizitare ale acestora, prin:

– actualizarea și completarea informațiilor referitoare la ariile naturale protejate pe website-ul destinației, https://taradornelor.ro/arii-protejate/, prin crearea de conținut util și atractiv: articole, hărți digitale, e-book-uri, care pot fi folosite inclusiv ca material didactic în școlile și liceele din Țara Dornelor;

tara dornelor_mihai moiceanu_peisaj

– realizarea și distribuirea în mediul online a unui mini-clip de prezentare a ariilor naturale protejate;

– campanii în social-media menite să capteze atenția asupra ariilor protejate din Țara Dornelor;

– realizarea unui pliant informativ despre cele patru arii naturale protejate vizate de proiect și distribuirea acestuia, într-un număr de 3500 exemplare, la agenți economici locali din zona serviciilor și produselor turistice, la centre de informare și vizitare.

„Sperăm, din toată inima, ca prin intermediul acestui proiect să contribuim eficient la promovarea ariilor naturale protejate din Țara Dornelor, concomitent cu educarea publicului în ceea ce privește regulile pe care trebuie să le respectăm în astfel de zone, cu valoare naturală și culturală ridicată. Practicarea unui turism responsabil vine la pachet cu anumite restricții pentru localnici și vizitatori, dar și cu satisfacții nebănuite, care te fac martorul biodiversității naturale, de care, încă, țara noastră beneficiază din plin”, a declarat coordonatorul proiectului și managerul destinației de ecoturism Țara Dornelor, Cazimirciuc Maricica.

Din anul 2018, Țara Dornelor are statutul de destinație de ecoturism, fiind a cincea din țară recunoscută oficial și singura de acest fel din Bucovina.

Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor. Țara Dornelor beneficiază de un cadru natural și un mod de viață tradițional încă bine păstrate, fapt ce o face una dintre zonele din nordul țării preferate pentru turismul montan activ, pentru odihnă și relaxare, pentru sporturi de iarnă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.