Cinci manifestanți cu pancarte pe care erau inscripțiile “Nu lăsa deputaţii să ucidă Roşia Montană” și ”Salvați Roșia Montana”, au protestat astăzi, 10 decembrie, în fața Palatului Administrativ din Suceava. Trebuie precizat că protestul nu a avut aprobare, iar la fața locului a ajuns o mașină a Jandarmeriei.

Marți, 10 decembrie, în Camera Deputaților a fost votată Legea minelor. Acest proiect legislativ se va aplica inclusiv pentru proiectul Roșia Montană, spre nemulțumirea opozanţilor proiectului, care au protestat în fața Palatului Administrativ timp de o oră. Jandarmii le-au cerut protestatarilor să se identifice și i-a somat să plece, în caz contrar suportând rigorile legii. În replica aceștia au spus că în cazul Legii minelor, Parlamentul ar fi trebuit să o supună dezbaterii publice, și au cerut să discute cu reprezentantul guvernului în teritoriu.

Trebuie spus că în cazul Legii minelor elementele de noutate absolută prevăzute de aceasta sunt cele legate de faptul că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă. De asemenea, statul este obligat să se asigure că tehnologia despre care se vorbeşte este una care nu afectează mediul, nu afectează populaţia şi nu pune în pericol viitorul unor comunităţi sau viitorul unor regiuni întregi. 
 

 


 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.