Schimbul de replici între putere și opoziție continuă în frumoasa și eterna Bucovină. PSD consideră că senatorul Gheorghe Flutur, președintele Partidului Democrat Liberal Suceava, demonstrează, încă o dată, că abordarea gen „Petrică și Lupul” i se potrivește ca o mănușă, folosind de această dată manipularea opiniei publice

Președintele PSD Suceava a declarat că nu are timp să îi răspundă liderului PD-L Gheorghe Flutur, astfel că biroul de presă al partidului a remis un comunicat, în care citează din Dicționarul de Sociologie (Cătălin Zamfir, 1998). Conform dicționarului, manipularea reprezintă acțiunea de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate, etc.) să gândească și să acționeze într-un mod compatibil cu interesele inițiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici ca persuasiunea, care distorsionează intenționat adevărul, lăsând impresia libertății de gândire și decizie. Manipularea psihologică, potrivit sursei citate mai sus, poate lua diverse forme: minciună, negare, minimizare, diversiune, intimidare, jucarea rolului de victimă, etc.

„Senatorul PDL Gheorghe Flutur, fiind mandatat să promoveze ideea de regiune cu capitala la Suceava, revine în fața opiniei publice cu temele nescrise, mințind, căutând țapi ispășitori pentru a se justifica. Astfel, Gheorghe Flutur, președintele Partidului Democrat Liberal Suceava, răspunde la o întrebare firească adresată de președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, despre înființarea regiunii Bucovina cu capitala la Suceava, cu o altă întrebare. Conform definiției enunțate mai sus, domnul Flutur nu face decât să distorsioneze în mod frecvent și intenționat adevărul, în așa manieră încât opinia publică să nu remarce dezinteresul și demagogia acestuia, prin intermediul declarațiilor nesusținute de fapte”, se arată în comunicatul PSD.

Plecând de la tehnica de manipulare potrivit căreia un interlocutor răspunde la o întrebare cu o altă întrebare, renumitul jurnalist englez  William Cobbett (1763 – 1835) este de părere în lucrarea sa „Rural Rides” (1807), că „interlocutorul refuză să răspundă și creează o diversiune.”

„Senatorul Gheorghe Flutur se folosește de această tehnică de manipulare pentru a evita răspunsul cu orice preț, prin crearea unor false probleme, cu scopul de a distrage atenția de la necesitățile reale ale sucevenilor. În iunie 2012, sucevenii au sancționat guvernarea portocalie și pe domnul Flutur, oferindu-i domnului președinte PSD Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, un mandat de patru ani ca președinte al Consiliului Județean Suceava, pentru a rezolva problema locurilor de muncă, dezvoltarea județului prin atragerea investițiilor, precum și rezilierea contractelor păguboase, pe care domnul Flutur le-a ascuns sub preșul tehnicilor de manipulare”, se precizează în respectivul comunicat.

În opinia Partidului Social Democrat Suceava, acțiunile senatorului Gheorghe Flutur nu sunt constructive pentru suceveni și denotă dorința de a manipula, cu orice preț, populația județului Suceava sau, la fel de grav, incompetența unui fost președinte de Consiliu Județean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.