Reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. Alexandru Rafila, a vorbit despre nevoia urgentă de organizare pentru distribuirea unui vaccin pentru Covid-19, în eventualitatea în care acesta va trece testele de siguranță.

„În primul rând, vaccinul, dacă se reuși obținerea unui vaccin în timp scurt, pentru că deocamdată vorbim despre vaccinuri candidat, adică încă neautorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile și personalului medical. Celelalte categorii de persoane, copiii și adulții tineri, fac de multe ori forme ușoare ale bolii, care nu necesită spitalizare”, a precizat prof. Rafila, la Digi 24.

Organizarea pentru vaccin trebuia deja să înceapă

Întrebat despre logistica distribuirii unui astfel de produs cum este vaccinul, Alexandru Rafila a explicat că nu este deloc devreme să vorbim despre acest lucru, ci mai degrabă trebuia începută organizarea: „Nu cred că ne grăbim. Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populației din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să facă vaccinul, cine să-l administreze, să se facă catagrafia tuturor grupurilor vulnerabile cât să poată fi vaccinate”.

Vaccinul trebuie ținut la -70/-80 grade Celsius

„Vaccinurile noi, revoluționare, care conțin ARN, nu trebuie transportate doar congelate, ci la -70/-80 grade Celsius, și nu există nicio țară care are capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conțin gheață carbonică și care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult, aceste vaccinuri se vor administra cel mai probabil în două doze multora dintre persoanele beneficiare, mai ales persoanelor vârstnice”, a continuat profesorul.

„Sunt foarte îngrijorat că organizarea nu va fi gata”

Prof. Rafila și-a exprimat îngrijorarea despre faptul că Comisia Europeană și-a îndeplinit îndatoririle și că România își va primi cota parte din vaccin, însă distribuirea sa nu va fi de succes.

„Este extrem de important să avem o strategie și o logistică organizată. Eu sunt foarte îngrijorat, văzând așa cam cum ne mișcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană și-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul, dar organizarea pentru distribuirea acestuia nu știu dacă va fi gata. Cred că acest lucru trebuie de acum început, fiindcă, în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil, să poată să fie administrat în timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a explicat expertul în microbiologie.

Cine este responsabil de distribuire? Parteneriat între Sănătate și Armată

Când vine vorba de logistică, Ministerul Sănătății are nevoie de ajutor din partea MApN pentru a reuși o astfel de campanie, a mai spus Rafila: „Sigur ar trebui să se implice Ministerul Sănătății angrenat, dar probabil că un ajutor din partea Ministerului Apărării Naționale va fi esențial pentru reușita unei astfel de campanii și nu vă spun asta din cadrul unei imaginații bogate”.

Medicii de familie ar putea ajuta, dar cabinetele nu vor primi vaccinul

„Medicii de familie pot ajuta foarte mult la vaccinare, dar este puțin probabil să se poată desfășura vaccinarea la toate cele 11.000 de cabinete ale acestora. Din punct de vedere logistic, dacă este un vaccin cu condiții de păstrare și transport atât de stringente, atunci nu poți avea așa de multe centre de vaccinare, trebuie mai puține și trebuie asigurat accesul către aceste centre”, a încheiat el.

 

Sursa: DCNews

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.