Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și candidat din partea PSD pentru alegerile parlamentare, Alexandru Rafila, a susținut joi, 12 noiembrie, o conferință de presă la sediul PSD Suceava, în prezența liderului PSD Ioan Stan și a deputatului Eugen Bejinariu.

Acesta a avut în vedere sițuația epidemiologică a României și a declarat că măsurile luate de Guvern privind închiderea şcolilor şi a pieţelor nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni.

„Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici.

Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată (….) . Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical (…) Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU”, a declarat Alexandru Rafila la Suceava.

El a declarat că ziua alegerilor nu reprezintă o problemă dacă sunt luate toate măsurile și și-a asumat această afirmație din postura de specialist, nu de candidat.

„Dacă e bine organizată și populația este disciplinată nu ar trebui să fie probleme. E important să participe lumea la vot. Ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va creşte şi ceilalţi doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei, numărul de pacienţi la ATI şi numărul de decese, va înregistra un trend crescător, chiar dacă au fost luate anumite măsuri, al căror efect îl vom vedea peste 2-3-4 săptămâni”, a mai spus Rafila.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.