Comunitatea din Vicovu de Jos își cinstește înaintașii și oamenii de valoare ce, la un moment dat, au plecat din această frumoasă comună. Dacă în cinstea marii artiste Sofia Vicoveanca, edilul Vasile Țugui a decis ca Centrul Cultural modern  și impunător din comună să-i poarte numele, pentru cel ce a fost rapsodul – actor Aurel Tudose, va organiza un festival folcoric omagial. Astfel, în vara anului 2025, Primăria comunei Vicovu de Jos, împreună cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” și în parteneriat cu televiziunea națională, vor organiza prima ediție a Festivalului Folcloric „Mândra de pe Remezău”.

Evenimentul, a cărui primă ediție este prilejuită de împlinirea a douăzeci de ani la acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Vicovu de Jos lui Aurel Tudose, își propune să devină o manifestare culturală anuală emblematică pentru județul Suceava, de înaltă ținută artistică și științifică, de importanță pentru cunoașterea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, care să readucă deopotrivă în atenție personalitatea, activitatea artistică, meșteșugul făuririi instrumentelor muzicale tradiționale și vocea de neimitat a lui Aurel TUDOSE, rapsodul-actor fiu al satului Vicovu de Jos din inima Bucovinei, Cetățean de Onoare al județului Suceava, Cetățean de Onoare al municipiului Suceava și Cetățean de Onoare al satului natal, Vicovu de Jos – vicoveanul care s-a dezvăluit lumii mari aducând pentru prima oară în scenă „Mândra de pe Remezău” – un cântec de dragoste și dor din lada de zestre a vicovenilor.

Potrivit organizatorilor, partea editorială și științifică a manifestării culturale va fi constituită din lansarea volumului omagial Aurel Tudose – un vindireu din Vicovu de Jos, Ținutul Arboroasei și din colocviul de etnologie Toposuri, comunități și identități culturale. Peisajul cultural identitar al comunităților tradiționale reflectat în repertoriul folcloric. La colocviu vor participa specialiști invitați din diferite centre universitare, institute ale Academiei Române, centre pentru conservarea și promovarea tradiției populare, alte instituții culturale care vor susține comunicări științifice, din perspectiva disciplinelor etnologie, etnografie, folclor, antropologie culturală, etnomuzicologie, etnolingvistică, film documentar etnologic.

Partea artistică a festivalului va fi constituită din spectacolul folcloric In Memoriam Aurel Tudose și eseul scenic Aurel Tudose. Metamorfoze istorico-dramatice: Haiducul Darie, Moș Corbu, Grigore Vindireu, Alexandru-Ioan Cuza, aducând în fața publicului spectator și telespectator momente inedite și invitați de excepție din toate zonele istorico-etnografice ale țării, alături de personalități marcante ale culturii românești.

 

 

Cine a fost Aurel Tudose

 

Aurel Tudose (28.07.1941 – 05.10.2012) s-a născut la Vicovu de Jos, în inima Bucovinei, într-o familie cu opt copii. A devenit pasionat de cântecul popular încă din copilărie, mama sa, Natalia, fiind cea care îi aduna cântece de la bătrânii satului. Repertoriul său artistic provine din zona Vicovu de Jos – Remezău, Voitinel, Bilca – Valea Superioară a Sucevei.

A absolvit Școala de Arte și Meserii din Câmpulung Moldovenesc în 1960, apoi s-a angajat ca muncitor la fabrica de cherestea din satul natal, Vicovu de Jos, fiind și membru al brigăzii artistice. Citește din întâmplare, în 1962, un anunț în presă pentru angajarea de artiști la Ansamblul ⸗Ciprian Porumbescu⸗ din Suceava și se prezintă la concurs, cântând o doină și o bătută de la Vicov. Impresionat, colonelul Stelian Dinu, comandantul Ansamblului Armatei și președintele juriului, dispune angajarea lui Aurel Tudose la Ansamblul Artistic ⸗Ciprian Porumbescu⸗ din Suceava.

Pentru a-și perfecționa pregătirea muzicală, Aurel Tudose s-a înscris în 1962 la Școala Populară de Artă, secția canto, unde l-a avut profesor pe Ion Buciuceanu, tatăl actriței Tamara Buciuceanu. În 1965 este încorporat în armată, dar după trei luni de instrucție trimite o scrisoare la Ministerul de Interne, în care scrie că știe să cânte bine și că este angajatul unui ansamblu artistic. Este invitat la București, unde susține probe artistice la Ansamblul ⸗Ciocârlia și este admis⸗.

A cântat la instrumente populare (fluier, caval, nai), profesor fiindu-i Silvestru Lungoci.

În afară de activitatea muzicală, a interpretat și roluri în piese de teatru și chiar în film:

Aurel Tudose a interpretat rolul principal – „Haiducul Darie” – în piesa „Haiducii”, al cărei scenariu a fost semnat de profesorul Ioan Iacob. Rolul mamei lui Darie a fost jucat de Sofia Vicoveanca, consăteanca rapsodului.

În anul 1973, Studioul Cinematografic Bucureşti îşi amenajează platoul de filmare la Stupca pentru a turna filmul „Ciprian Porumbescu”, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București, cu participarea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București și cu concursul autorităților administrative din județele Suceava și Brașov. La realizarea filmului a colaborat muzicologul Viorel Cosma, pe post de consilier istoric. Rolul principal a fost interpretat de tânărul debutant Vlad Rădescu, student în anul I la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Printre actorii care au fost în probe la acest film s-a aflat și Elvira Godeanu.

Rolul lăutarului Grigore Vindereu a fost încredințat de regizor cântărețului de muzică populară Aurel TUDOSE, angajat deja la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Artistul interpretase rolul principal – „Haiducul Darie” – în piesa „Haiducii”, alături de Sofia Vicoveanca și în opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, ambele fiind regizate de profesorul Ioan Iacob. Regizorul Gheorghe Vitanidis l-a remarcat la un spectacol organizat la Casa de Cultură din Suceava și l-a întrebat dacă știe să cânte la vioară. Tudose a răspuns că știe atât să cânte, cât și să facă figurație.

Onoarea a fost cu atât mai mare pentru Aurel TUDOSE, cu cât piesa avea o distribuţie de excepţie, dacă-i amintim doar pe regretaţii Toma Caragiu şi Amza Pellea.

După „Haiducii”, profesorul Ioan Iacob a regizat opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, unde Aurel TUDOSE a jucat alături de peste 60 de artişti.

În anul 1986, în cadrul unui spectacol omagial, pe 24 ianuarie, la Suceava, Aurel TUDOSE l-a interpretat pe domnitorul Alexandru-Ioan Cuza.

După ce a ieșit la pensie de la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde a slujit patru decenii, Aurel Tudose a început să repare și să acordeze instrumente muzicale: fluier, nai sau vioară – fiind supranumit și „doctorul instrumentelor muzicale”. A confecționat naiuri și fluiere.

În semn de apreciere a talentului său și a contribuției la păstrarea și promovarea folclorului autentic bucovinean, Aurel Tudose a primit în iulie 2005 titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava, precum și titlul de Cetățean de Onoare al comunei Vicovu de Jos.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.