În Severodoneţk încă se dau lupte pentru fiecare stradă. Ruşii au bombardat din nou centrala chimică din oraş, Azot, unde s-ar ascunde şi cel puţin 300 de civili. Bătălii intense au loc şi în oraşul vecin Lisichansk. Iar ruşii au distrus un pod care lega acest oraş de Severodoneţk, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili. Zelenski este convins că traiectoria războiului se va schimba când vin armele din Vest, o primă tranșă de blindate Gepard urmând să ajungă din Germania în 22 iunie. Între timp, un raport al Amnesty International arată că Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie

Invazia din Ucraina face ca arsenalul nuclear global să crească pentru prima dată după Războiul Rece

Invazia Rusiei în Ucraina şi sprijinul acordat de Occident Kievului au sporit tensiunile între statele care deţin arme nucleare din lume, a anunțat think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) într-un nou set de cercetări. În timp ce numărul de arme nucleare a scăzut uşor între ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, SIPRI a declarat că, dacă puterile nucleare nu iau măsuri imediate, stocurile globale de focoase ar putea începe în curând să crească pentru prima dată în ultimele decenii, scrie Reuters.

„Toate statele înarmate nuclear îşi măresc sau îşi modernizează arsenalele şi majoritatea îşi ascut retorica nucleară şi rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare. Aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a declarat Wilfred Wan, directorul Programului pentru arme de distrugere în masă al SIPRI, în anuarul din 2022 al think-tank-ului.

La trei zile după invazia Moscovei în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte o „operaţiune militară specială”, preşedintele Vladimir Putin a pus arsenalul nuclear „de descurajare” în stare de alertă ridicată. El a avertizat, de asemenea, asupra unor consecinţe care vor fi „cum nu aţi mai văzut în întreaga voastră istorie” pentru ţările care ar sta în calea Rusiei.

Rusia deţine cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un total de 5.977 de focoase nucleare, cu aproximativ 550 mai multe decât Statele Unite. Cele două ţări deţin mai mult de 90% din focoasele nucleare din lume, deşi SIPRI a declarat că China se află în plină expansiune cu un număr estimat de peste 300 de noi focoase nucleare. SIPRI a precizat că numărul global de focoase nucleare a scăzut la 12.705 în ianuarie 2022, de la 13.080 în ianuarie 2021. Se estimează că 3.732 de focoase au fost desfăşurate cu rachete şi avioane, iar aproximativ 2.000 – aproape toate aparţinând Rusiei sau Statelor Unite – au fost menţinute într-o stare de pregătire ridicată.

Ofițer ucrainean:  Trebuie să să terminăm războiul pentru copiii noștri 

Ofițerul Iurii Kochevenko de la Brigada 95 de asalt transmite printr-o înregistrare video un mesaj motivațional și emoționant pentru forțele armate ucrainene. Acesta relatează că are printre recruți tineri de 18 ani și nu vrea ca fiul și fiica lui să fie nevoiți să ajungă să lupte la rândul lor pentru siguranța lor: „Trebuie să terminăm pentru totdeauna, pentru ca Ucraina să fie liberă, iar copiii noștri să crească fericiți, sănătoși și, ceea ce e mai important, în siguranță”.

Zelenski: Rusia ar putea trece pragul de 40.000 de soldați morți până la sfârșitul lunii iunie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că generalii ruşi îi văd pe soldaţii lor ca fiind “carne de tun” şi că Rusia ar putea depăşi în această lună pragul de 40.000 de soldaţi morţi în războiul din Ucraina.

“Scopul tactic al ocupanţilor nu s-a schimbat. Ei atacă în Severodoneţk, unde au loc lupte crunte pentru fiecare metru de pământ. Şi atacă spre Lisichansk, Bahmut, Sloviansk şi aşa mai departe.

Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. Însă ce rezerve au ei acum? Se pare că vor arunca în bătălie recruţi pregătiţi slab şi pe cei strânşi prin mobilizarea ascunsă. Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca fiind carne de tun în dorinţa lor de a fi în avantaj numeric. Şi asta înseamnă un lucru: Rusia poate depăşi pragul de 40.000 de soldaţi morţi în iunie. Ei nu au mai pierdut atâţi oameni în niciun alt război în multe decenii”, a spus Zelenski.

Amnesty International: Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie

Rusia a ucis sute de civili la Karkiv folosind muniţie cu dispersie, se arată într-un raport al Amnesty International, potrivit BBC News

Amnesty a precizat că a găsit dovezi că forţele ruse au folosit în mod repetat muniţie cu dispersie – rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu. BBC notează că a observat în cinci locuri de impact din Harkiv dovezi ale efectului asociat muniţiilor cu dispersie.

Muniţiile cu dispersie sunt controversate pentru că sunt detonate în aer şi eliberează mai multe bombe mai mici care cad apoi într-o zonă extinsă şi îi pot pune în pericol pe civili. Deseori, bombele mai mici nu explodează la impact şi ajung să reprezinte un pericol pentru anii care vin.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice folosirea acestor muniţii.

Rusia şi Ucraina nu se numără printre semnatare, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.