Rusia încearcă toate stratagemele pentru a cuceri oţelăria Azovstal din Mariupol. Marți, le-a cerut ultimilor apărători ai oraşului să pună capăt „rezistenţei lor fără sens”, promiţând că, dacă se predau, „viaţa le va fi salvată”. Apelul a avut rezultatul previzibil. Trupele Kievului au luptat cu şi mai multă îndârjire. Între timp, a avut loc un al cincilea schimb de prizonieri cu Rusia. Astfel, Kievul a recuperat 60 de soldaţi şi 16 civili. Noaptea trecută, Volodimir Zelenski a afirmat că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept „cea mai barbară şi inumană”.
Comunicațiile cu centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite, anunță AIEA
Comunicațiile directe între Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite, anunță AIEA.
Forțele rusești au ocupat Cernobîl timp de cinci săptămâni, înainte de a se retrage, la 31 martie. AIEA a pierdut contactul cu centrala nucleară la 10 martie. „În mod clar, aceasta nu era o situație sustenabilă și este o veste foarte bună faptul că autoritatea de reglementare poate acum să contacteze direct centrala atunci când are nevoie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Grossi a adăugat că va conduce o echipă de experți la Cernobîl în cursul acestei luni pentru a efectua o serie de evaluări, mai arată BBC News.
Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și întări forțele aeriene, anunță Pentagonul
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene.
John Kirby a refuzat, însă, să precizeze numărul, tipul sau originea aeronavelor.
Zelenski: Armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept „cea mai barbară şi inumană”. El a afirmat că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partnerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.
„În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse. Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii. Noi ne opunem armateii coniderate a doua sau a treia cea mai puternică din lume”, a afirmat preşedintele ucrainean în obişnuitul său discurs zilnic, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că modul în care armata ucraineană se opune acestei armate arată că forţele ucrainene ar fi trebuit plasate deasupra Rusiei în clasamentul mondial.
Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie. Este nedrept că Ucraina este forţată în continuare să ceară ceea ce partnerii au deja depozitat de ani de zile. Dacă au armele de care Ucraina are nevoie, dacă au muniţia de care avem nevoie aici şi acum este datoria lor morală înainte de toate să ne ajute să apărăm libertatea”, a declarat Zelenski.
Președintele ucrainean a mai spus că intensitatea atacurilor în Harkov, regiunea Donbas şi în Dnipropetrovsk a crescut considerabil.
Rusia oferă un nou ultimatum luptătorilor retraşi în oţelăria Azovstal din Mariupol
Ministerul rus al Apărării le-a dat un nou ultimatum luptătorilor ucraineni retraşi în oţelăria Azovstal din Mariupol. Într-o declarație emisă miercuri dimineață, ministerul a anunțat că forțele sale au deschis un coridor umanitar de la uzina Azovstal „pentru retragerea militarilor ucraineni și a militanților formațiunilor naționaliste”, pentru a „depune voluntar armele”, precum și pentru a evacua civili.
„În 19 aprilie 2022, la ora 22:00 (ora Moscovei), nimeni nu a folosit coridorul specificat”, a adăugat ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.
Rusia a spus că va oferi „din nou” Ucrainei opțiunea „de a opri lupta și de a depune armele” începând cu ora 14 (ora Moscovei), miercuri, 20 aprilie.
Comandant ucrainean la Mariupol: „Inamicul ne depășește numeric cu 10 la unu”
„S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, este mesajul dramatic transmis pe Facebook de Sergii Volina, un comandant ucrainean care luptă în orașul asediat Mariupol, militarul cerând comunităţii internaţionale să treacă la „extragerea” lor.
„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe”, a spus comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.
Potrivit comandantului Volina, armata rusă are „avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri”. „Apărăm doar un punct – uzina Azovstal – unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război”, a continuat Sergii Volina.
Rusia le-a cerut marţi ultimilor apărători ai oraşului Mariupol să pună capăt „rezistenţei lor fără sens”, promiţând că, dacă se predau, „viaţa le va fi salvată”, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns