Ruşii raportează că au fost din nou explozii în oraşul Belgorod, aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Informaţiile preliminare arată că a fost ţintit un depozit de muniţie. Rusia anunţă că Gazprom opreşte livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria. Volodomir Zelenski, preşedintele Ucrainei, afirmă că recentele atacuri din Transnistria reprezintă încercarea Moscovei de a destabiliza regiunea şi de a ameninţa Republica Moldova. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl care „au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022”.
Explozii în oraşul Belgorod, aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina
Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, informează bbc.com, citând un oficial local. Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a precizat pe Telegram că s-a trezit la ora 03.35 auzind explozii. El a precizat că în timp ce pregătea o postare pentru social media, a auzit şi alte explozii. Gladkov a spus ulterior că informaţii preliminare arată că un depozit de muniţie a luat foc şi că nu există victime în rândul populaţiei civile.
Zelenski despre Transnistria: Scopul ruşilor este evident, destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei, president.gov.ua.
După o întâlnire cu directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, Zelenski le-a declarat jurnaliştilor că este de aceeaşi părere cu Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, în ceea ce priveşte situaţia actuală în regiune. El a spus că a discutat problema şi cu premierul român Nicolae Ciucă, marţi, la Kiev. “Înţelegem clar că acesta este unul dintre paşii Federaţiei Ruse. Acolo acţionează serviciile speciale. Nu este vorba doar de fake news. Scopul este evident – destabilizarea situaţiei în regiune, ameninţarea Moldovei. Ei ar trebui să ştie că dacă Moldova susţine Ucraina, vor exista anumiţi paşi”, a afirmat Zelenski. El a adăugat că Ucraina ştie că trupele ruse, prezente în teritoriu de mulţi ani, sunt pregătite tot timpul pentru a acţiona. “Însă noi le înţelegem capabilităţile. Forţele Armate ale Ucrainei sunt pregătite şi nu se tem de ei”, a mai spus Volodimir Zelesnki.
Preşedintele Ucrainei i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua, citat de news.ro. Evenimentul a avut loc la exact 36 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, în 1986. “Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.
În discursul său de marţi seară, Volodimir Zelesnki a afirmat că este de părere că este necesar un control global asupra faciltăţilor nucleare ale Rusiei, având în vedere ce s-a întâmplat la Cernobîl. “Cred că după tot ce a făcut armata rusă în zona Cernobîl şi la centrala nucreală Zaporojie, nimeni din lume nu se poate simţi în siguranţă ştiind câte de multe facilităţi nucleare, arme nucleare şi tehnologii are statul rus. Dacă Rusia a uitat ce este Cernobîl, înseamnă că este necesar un control global asupra facilităţilor nucleare ale Rusiei şi asupra tehnologiei nucleare a Rusiei”, a subliniat Zelenski.
Zelenski: Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, într-un nou discurs, despre întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă, el precizând că Ucraina şi România împărtăşesc o viziune comună cu privire la perspectivele şi ameninţările la adresa unităţii europene. “Premierul României a făcut o vizită la Kiev. I-am mulţumit pentru susţinerea politică şi pentru apărare. Am discutat nu doar despre cooperarea bilaterală dintre statele noastre şi activitatea comună pentru protejarea libertăţii în Europa, dar şi despre cooperarea la nivelul UE. Împreună cu România, împărtăşim o viziune comună asupra perspectivelor şi ameninţărilor la adresa unităţii europene, în special în regiunea Mării Negre. Am convenit să muncim împreună şi mai mult pentru a asigura securitatea în regiunea noastră”, a spus Zelenski.
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina, unde au avut întâlniri cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei şi cu preşedintele Radei Supreme. Premierul Nicolae Ciucă a transmis că România sprijină aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi a reiterat disponibilitatea de a oferi ajutor refugiaţilor. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului.
Administraţia SUA este preocupată de riscul escaladării tensiunilor în Republica Moldova
Administraţia Joseph Biden a atras atenţia, marţi seară, asupra riscurilor escaladării tensiunilor în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde au avut loc mai multe explozii, notează Mediafax. „Monitorizăm situaţia cu atenţie. Reafirmăm apelul Guvernului moldovean la calm ca reacţie la aceste incidente şi susţinem total integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, respectăm neutralitatea sa garantată prin Constituţie”, a declarat marţi seară Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de CNN.
„Nu cunoaştem toate detaliile despre ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem preocupaţi în legătură cu potenţialele tentative de escaladare a tensiunilor. Moldova este un partener puternic, ne asigurăm că au ceea ce este necesar pentru a răspunde la consecinţele regionale ale agresiunii Rusiei în Ucraina”, a subliniat Ned Price. Luni, sediul unei agenţii de securitate din regiunea separatistă moldoveană Transnistria a fost vizat de un atac cu rachetă, iar marţi au avut loc explozii la un turn de telecomunicaţii. Administraţia de la Chişinău a organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională. Ucraina a acuzat Rusia că pregăteşte provocări în Transnistria. În regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt staţionaţi 1.500 de militari ruşi, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns