Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerțul maritim în porturile ucrainene, conform informațiilor declasificate de către SUA, blocând exporturile de cereale și riscând să cauzeze o criză alimentară globală. Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile din Ucraina pentru exporturi, pentru a preveni ca oamenii din întreaga lume să moară de foame. Între timp, se crede că bilanțul morților din Mariupol este de cel puțin 22.000 de persoane, potrivit unui oficial, citat de CNN. Forțele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk, iar Lyman, un alt oraş din nordul regiunii Doneţk, este sub foc constant. Rusia a instituit o ”blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat o hartă desecretizată a regiunii, sub rezerva anonimatului. 

Consilier primar: Mariupol este un oraş al fantomelor, bilanţul ajunge la 22.000 de morţi în cele 3 luni de la declanşarea războiului

”Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat marţi un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko, citat de CNN. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului. Oficialii primăriei Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război – o cifră care nu poate fi susţinută independent. Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

Andriuschenko a spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi care au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. El a mai adăugat că, pe baza informaţiilor culese din reţeaua sa de surse, Mariupol este un oraş aruncat înapoi în Evul Mediu. ”Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti. Peste tot este miros de moarte şi miros de foc.”

Forţele ruse au cucerit orașul Svitlodarsk

Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat marţi că forţele ruse au ocupat oraşul Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras, relatează CNN. El arată că situaţia este ”foarte dificilă” în Lyman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care este sub foc constant. ”Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk-ul ocupat. Nu mai mult de 30% din populaţie a părăsit oraşul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Doneţk. Acolo au fost deja arborate steaguri ruseşti”, a spus el. 

Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părţi şi nu a fost supus bombardamentelor intense. ”Aceasta nu este o retragere [a Forţelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare’‘, a spus el. ”Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie, de a salva vieţile şi de a se regrupa”. Canalele pro-ruse Telegram au arătat imagini cu drapelul rus arborat peste clădirea administraţiei oraşului din Svitlodarsk.

Oficial american: Rusia a instituit o ”blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre

Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerţul maritim în porturile ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent declasificate, blocând o marfă critică de export pentru Ucraina şi riscând o criză alimentară globală, transmite CNN. Astfel, începând din luna februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a instituit o ”blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat CNN o hartă desecretizată a regiunii sub condiţia anonimatului.

Harta analizează densitatea navelor care intră şi ies din porturile ucrainene înainte şi după începerea conflictului, arătând o scădere aproape totală a traficului comercial către porturile din Marea Neagră şi Marea Azov după începerea invaziei. 

O a treia hartă oferă o vizualizare actuală a densităţii navelor navale ruseşti grupate în Marea Neagră în largul coastei Ucrainei. ”Impactul acţiunilor Rusiei nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul american.

Ucraina furnizează aproximativ 10% din exporturile mondiale de grâu, a menţionat oficialul, iar marea majoritate dintre acestea iese din ţară din porturile Mării Negre. Înainte de războiul declanşat de Rusia, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Aproape 30% din comerţul global cu grâu a venit doar din Rusia şi Ucraina, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.