Recomandări pentru populația generală:
– să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
– dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
– dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
– purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
– beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
– nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
– o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc);
– aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
– păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe
Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor
Pentru sugari şi copiii mici:
– realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
– sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
– copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;
– nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţa pe cap;
– copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate;
– mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală;
– la cel mai mic semn de suferinţa al copilului său mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
– atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igiena atât pentru copil cât şi pentru mama. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Pentru copiii aflați în tabere:
– se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare;
– alimentele trebuie să respecte riguros normele de igiena şi să fie proaspete;
– se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor;
– copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de canicula având capul protejat de pălăriuţe;
– scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului.
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:
– crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi;
– alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
– se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
– este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
– se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie de protecţie pe cap;
– persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
– menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuri pe zi.
Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit:
– aceștia vor încerca dozarea efortului în funcţie de perioadele zilei încercând se evite excesul de efort în vârfurile de canicula. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activităţii;
– se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți;
– este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă;
– utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Nivelele de alertă în funcție de codurile meteorologice
Pentru implementarea unitară a măsurilor necesare pentru intervenţia rapidă în cazul apariţiei perioadelor cu temperaturi extreme, se definesc următoarele nivele de alertă în funcţie de codurile meteorologice şi intensitatea măsurilor adoptate:
– codul verde (< 35ºC în intervalul orar 11:00 – 17:00) – nu sunt necesare măsuri specifice, sistem de veghe sezonieră;
– codul galben (35 – 38ºC în intervalul orar 11:00 – 17:00) – se instituie măsurile specifice de alertă;
– codul portocaliu (35 – 40ºC în intervalul orar 11:00 – 17:00) – se instituie măsurile de mobilizare maximă;
– codul roşu (> 40ºC în intervalul orar 11:00 – 17:00) – se instituie măsurile de mobilizare maximă.
Lasa un raspuns