Ucrainenii nu mai au parcare gratuită la Viena, și alte țări reduc ajutoarele și facilitățile pentru ei.

Confruntate cu costurile financiare ale măsurilor și cu anumite abuzuri, țări aflate în prima linie la primirea refugiaților, ca Austria, Polonia sau Cehia, au început să-și revizuiască politica privind ajutoarele acordate, scrie publicația franceză Le Monde.

Fără gratuitate pe transporturile publice, diminuarea alocațiilor, evacuarea din hoteluri și transferul în baze mai puțin confortabile…

La Viena, devenită un punct de trecere pentru refugiații care vin dinspre Ungaria sau Slovacia, parcarea a redevenit cu plată pentru mașinile din Ucraina, de la 1 iunie, scrie ziarulromanesc.at.

Cu câteva săptămâni în urmă, șeful filialei locale a Partidului Libertății din Austria (FPÖ) a postat pe Instagram poze cu numeroase SUV-uri cu numere din Ucraina apărute în Viena și a scris: „Săracii ucraineni cărora primarul le face cadou costul pentru staționarea autovehiculelor, în timp ce fiecare vienez trebuie să plătească pentru a parca”.

Unele țări reduc ajutoarele și facilitățile pentru ei

După ce au deschis larg porțile pentru refugiații ucraineni la începutul războiului, țările din Europa Centrală încep să-și revizuiască politica de primire.

Măsuri sunt luate, de multe ori, în numele luptei împotriva abuzurilor sau din rațiuni financiare, într-un moment în care inflația face ravagii, dar acestea anunță și se pierde din entuziasmul observat în debutul conflictului, subliniază articolul semnat de corespondenții Le Monde din Varșovia și Viena.

În Polonia, țară care a primit 1,5 milioane de refugiați ucraineni, municipalitățile din marile orașe (Varșovia, Cracovia, Gdansk, Katowice, Lodz etc.) au suspendat recent gratuitatea pentru transport. Decizii similare au fost anunțate în numeroase țări vecine.

În Slovacia, compania de stat feroviară a redus la 5 zile transportul gratuit, după ce a detectat „abuzuri”, potrivit unui înalt funcționar din Ministerul Transporturilor.

Dincolo de transport și parcare, mai multe țări au anunțat că vor să limiteze drastic alocațiile vărsate către ucraineni.

Cehia – care este a doua țară din Europa ca număr de refugiați ucraineni primiți, după Polonia – a decis că doar cei care se cazează și se hrănesc prin propriile mijloace vor mai putea să primească alocația lunară de aproximativ 200 de euro, instituită la începutul războiului.

Iar exilații ucraineni vor mai putea beneficia de o asigurare medicală gratuită doar pentru 150 de zile. Apoi trebuie să se apuce de muncă, a avertizat guvernul ceh, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.