Marți, 13 iunie, în Aula Magna din corpul A al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) s-a desfășurat conferința cu tema Reforma accesului în funcția publică din România, eveniment la care a luat parte și o echipă din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), din care au făcut parte Petronela Iacob, director al Direcției Concurs Național ANFP, și Adriana Cârciumaru, șef Serviciu Comunicare și Relații Internaționale. Totodată, la eveniment au luat parte și prorectorul USV, Ștefan Purici, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, Ionela Bucevschi, reprezentant al Consiliului Județean Suceava, și prof. Ovidiu Milici, consilierul primarului Ion Lungu.

Prorectorul Ștefan Purici le-a vorbit studenților prezenți despre parcursul învățământului superior sucevean, subliniind că Universitatatea Suceava este dinamică și se află în primele 1500 de universități din lume. Totodată, el a spus că scopul conducerii instituției superioare de învățământ este de a urca tot mai sus în topul celor mai bune universități din lume.

În altă ordine de idei, universitarul a vorbit și despre importanța funcționarilor publici în societate, precizând că aceștia sunt în serviciul fiecărui cetățean.

„Ne bucură foarte mult că avem un număr mare de studenți foarte buni și că, grație și acestor studenți, dar și generațiilor care au fost, și cadrelor didactice, am reușit să devenim o universitate dinamică, care astăzi este în primele 1500 de universități ale lumii. Sper ca discuția de astăzi să fie una extrem de interesantă cu concluzii foarte profunde pentru ceea ce înseamnă administrația publică. Acest sector este într-o continuă transformare, iar inteligența artificială este folosită tot mai mult în acest domeniu. Noi, profesorii, trebuie să găsim soluții pentru ca inteligența artificială să fie un instrument pe care să îl folosim spre binele comunității și nu în dauna acesteia”, a spus prorectorul USV, Ștefan Purici, în deschiderea evenimentului.

De cealaltă parte, prefectul județului Suceava, juristul Alexandru Moldovan, le-a vorbit studenților prezenți despre parcursul său profesional, subliniind că a urmat toți pașii din administrația publică, iar acum are o funcție de demnitate publică. De asemenea, el a mulțumit universității pentru că a reunit reprezentanți ai ANFP, ai administrației publice județene și locale, dar și mediul universitar, sub cupola unei teme provocatoare și mereu actuală.

Alexandru Moldovan le-a împărtășit studenților o viziune proprie asupra funcționarilor publici și i-a invitat pe aceștia să vină la Instituția Prefectului pentru a efectua stagii de practică.

„Vă urez succes tuturor! Dați-mi voie să transmit salutul colegilor mei din  Prefectura Suceava. Speranța că această colaborare va fi îmbrățișată și de dumneavoastră și aștept noi colegi din rândul dumneavoastră la instituție”, a spus prefectul Alexandru Moldovan.

Ionela Bucevschi, reprezentanta Consiliului Județean Suceava, a declarat că este mândră că a absolvit cursurile Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și i-a îndemnat pe studenții din sală să aplice pentru o funcție în administrația publică.

„Mă bucur să vă spun că această universitate este una foarte responsbilă social, pentru că există o preocupare permanentă a cadrelor didactice pentru a insera absolvenți în piața muncii. La Consiliul Județean sunt numeroase stagii de practică, iar cei care vin din USV sunt extrem de pregătiți și ne bucurăm să îi avem alături de noi”, a spus Ionela Bucevschi, reprezentanta Consiliului Județean Suceava.

Și prof. Ovidiu Milici, consilierul primarului Ion Lungu, este absolvent de USV, mai precis al Facultății de Drept și Științe Administrative. El le-a recomandat celor prezenți să profite de acest program pilot din care face parte și evenimentul de marți, 13 mai, întrucât reprezintă o oportunitate extraordinară de promovare prin meritocrație.

„Am venit cu încredere și cu spernață pentru că am văzut aici un proiect pilot model de recrutare în funcția publică. Mulțumesc reprezentantelor ANFP pentru că își doresc să implementeze acest proiect. Dragi studenți, profitați de acest program pilot, pentru că am văzut aici un cuvânt magic: meritocrație! Eu cred că în Suceava și în întreaga administrație publică din România va veni ziua când va prima meritocrația”, a spus prof. Ovidiu Milici.

De asemenea, el a vorbit celor prezenți și despre profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă angajații Primăriei Suceava în perioada în care Suceava era în carantină și persecutată de toată lumea, dar și la izbucnirea războiului de la granița țării – în gestionarea refugiaților. Un alt exemplu apreciat de prof. Ovidiu Milici este chiar prefectul Alexandru Moldovan, cel care, timp de o lună, a fost permanent la Instituția Prefectului, acolo de unde a coordonat activitatea de remediere a crizei sanitare cauzată de coronavirus.

Suceava a renăscut mai puternică și mai frumoasă, iar acum se dezvoltă și merge în direcția bună!”, a conchis Milici.

În cadrul evenimentului au fost dezbătute mai multe aspecte, între care reforma în domeniul funcției publice și al managementului resurselor umane din administrația publică, noul sistem de recrutare în funcția publică – concursul național – raport privind defăşurarea proiectului-pilot (statistici, lecţii învăţate, planuri de viitor), dar și importanța tranziției către un management strategic, modern, digital și verde al resurselor umane din administrația publică.

De prezentarea acestor aspecte s-au ocupat Petronela Iacob, director al Direcției Concurs Național ANFP, și Adriana Cârciumaru, șef Serviciu Comunicare și Relații Internaționale din cadrul ANFP, cele care au și răspuns întrebărilor studenților din sală.

Trebuie spus că evenimentul a fost organizat de Facultatea de Drept și Științe Administrative, Centrul de Formare și Cercetare în Administrația Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Instituția Prefectului – Județul Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.