Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Iulian Ovidiu Sandu, directorul Sucursalei Crucea, Cezar Cioată, şi liderul sindical Mugurel Huţuleac, au susținut marți, 24 octombrie, o conferință de presă în care au discutat despre situația actuală de la Mina de Uraniu, dar și despre planurile realiste pe care le au cu privire la activitatea minieră din viitorul apropiat și îndepărtat.

Astfel, Cezar Cioată a transmis că, deși în ultimele luni oamenii care lucrează aici au trecut prin momente dificile, în acest moment situația de la Crucea este una bună.

„Sperăm să nu mai existe sincope de acest gen, iar noi să ne putem face treaba. Cu salariile suntem la zi, iar zilele următoare minerii vor avea și tichetele de masă. Mai mult decât atât, și hrana rece va fi distribuită zilele următoare pentru primele trei luni ale anului, urmând ca în fiecare săptămână să oferim hrana pentru lunile restante. Minerii nu au primit nimic din hrana rece până acum, dar joi va avea loc prima livrare”, a declarat Cioată.

Cu speranță, spre Bruxelles

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Iulian Ovidiu Sandu  a anunțat că în următoarele două săptămâni o delegaţie a companiei va prezenta un plan de restructurare la care a lucrat o întreagă echipă de la CNU, la Comisia Europeană, iar dacă acesta va fi aprobat, problema legată de continuarea activității la Mina de la Crucea va fi rezolvată.

Tot directorul general a anunțat că Mina de Uraniu de la Crucea Botoșanu își va înceta complet activitatea de producție în martie 2020, subliniind însă faptul că nu va fi dat afară niciun miner, pentru că tot ei sunt cei care vor  lucra la acțiunea de Securizare, Ecologizare și Închidere a acestei mine de uraniu.

Dacă punem la socoteală faptul că, anul acesta au ieșit la pensie 75 de persoane, iar anul viitor vor ieși aproximativ 47, se preconizează că la acțiunea de ecologizare și închidere vor lucra vreo 150 de persoane.

Nedreptățile, sesizate la DNA

Prezent la conferința de presă, Mugurel Huțuleac, a declarat că anul trecut în octombrie, atât sindicatul, cât şi conducerea CNU, au sesizat DNA pentru mai multe infracţiuni care, în opinia lor, au fost săvârșite de mai mulți reprezentanți ai unor instituții.

Până în prezent DNA a răspuns că nu se confirmă acuzația de abuz în serviciu şi că cercetarea celorlalte acuzaţii, de delapidate, uz de fals, fals şi neglijenţă, a fost preluată de Parchetul General Bucureşti.

Pot afirma cu toată tăria că s-a dorit falimentarea intenționată a Companiei. Sesizarea a fost făcut împotriva celor care se fac vinovați de aducerea în acest stadiu a Companiei. Sunt mai mulți. Tot ce s-a întâmplat a fost făcut în complicitate să ne distrugă pe noi și să aducă pe piață acea firmă canadiană. ”, a spus Huțuleac. 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.