În anii trecuți, de Revelion, oamenii făceau petreceri în restaurante sau la prieteni și stăteau până în zorii zilei. Dar erau și persoane care se duceau într-un anumit loc, lucru care, în acest an, nu mai este posibil decât la o anumită oră.
Dacă, în pandemie, cu siguranță vor fi unii care vor merge la diferite pensiuni cu prietenii și astfel vor sfida oarecum regulile impuse de autorități, iată că pentru credincioși este primul an în care nu vor putea merge la Biserică.
Când spun Revelion, cei mai mulți români se gândesc la șampanie, pahare care se aud ciocnind, spectacole de artificii care luminează cerul, dansuri, petreceri cu prietenii, ospățuri pe cinste, muzică dată tare, localuri pline de petrecăreți, iar lista poate continua la nesfărșit. Mulți românii vor ca atunci când ceasul arată ora 0.00 să fie în petreceri pentru a o duce așa tot anul. La toate acestea, Biserica are o altă alternativă – foarte puțin cunoscută de oameni.
Revelionul în lăcașele de cult
Pentru unii o nebunie, pentru alții un ritual repetat an de an. Devenise un obicei ca la trecerea dintre ani, în lăcașele de cult, să se oficieze o slujbă de mulțumire adresată lui Dumnezeu, slujbă ce poartă denumirea de “Te Deum”. Cu această ocazie se rosteau rugăciuni pentru anul ce-a trecut, dar și de cerere pentru anul care urmează.
Primul an în care credincioșii nu vor mai putea fi la Biserică de Revelion
Pandemia a adus o schimbare. În majoritatea bisericilor va fi oficiată joi, 31 decembrie 2020, slujba trecerii dintre ani. Atenție, însă! Aceasta va fi mult mai devreme decât în anii trecuți.
Slujba de binecuvântare a Noului An, care se oficia la miezul nopții trecerii dintre ani, va fi oficiată anul acesta imediat după slujba Vecerniei din seara zilei de 31 decembrie 2020, adică în jurul orei 16.00.
Modificarea a intervenit în contextul prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, dar și al recomandărilor speciale ale autorităților pentru perioada de sărbători.
DC News reia un interviu cu Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță despre Revelionul petrecut la Biserică
DC News: Ce importanță dă Biserica Revelionului?
Paul Iulius Negoiță: Biserica acordă importanță Anului Nou. Orice început este binecuvântat. Anul nou este moment de bilanț și de mulțumire. Este și un moment de reflecție și de proiectare a viitorului. De aceea, Anul Nou este întâmpinat cu o rugă către Tatăl Ceresc. Există o slujbă de mulțumire numită Te- Deum pe care preoții o oficiază cu acest prilej.
DC News: Când s-au făcut, prima dată, astfel de slujbe?
Paul Iulius Negoiță: Această slujbă de la trecerea dintre ani nu a fost oficiată mereu. Prima dată s-a oficiat în anul 2000. Se făceau atunci speculații că va fi sfârșitul lumii. Și anul 1000 a fost întâmpinat cu teamă, însă anul 2000 a fost considerat, în goana după senzațional, anul apocaliptic. Nu a fost și nu avea cum să fie așa. Biblia spune că nimeni nu știe nici ziua nici ceasul în care Fiul Omului va veni.
Eshatologia creștină nu privește sfârșitul lumii ca o distrugere a ei, ci ca o recreare a lumii. Deci, slujba din anul 2000 a avut ca scop o rugăciune între milenii, dar și un mod de a-i scoate pe cei mai sensibili din angoasa indusă prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare. Eram atunci preot în localitatea Gherăseni din Buzău. Biserica a fost plină. Oamenii nu au venit din spaimă. Nu aveau, însă, stilul urban de petrecere a Revelionului.
DC News: Care ar trebui să fie grija cea mai mare pentru un creștin la început de an?
Paul Iulius Negoiță: Începutul de an, de zi, de lucru, de activitate este un moment frumos. Atunci când îi ceri lui Dumnezeu să te însoțească în drumul tău ai certitudinea că nu ești singur. Rugăciunea este forma de convorbire cu Dumnezeu. Ai posibilitatea să-L rogi, să-i Ceri sfatul. Deci, trebuie să avem înțelepciunea și bucuria de a ne ruga la orice început.
DC News: Vi s-a părut ciudat atunci când ați devenit preot să vedeți că mai sunt oameni care vin la Biserică în noaptea dintre ani? Cum ați trăit primul Revelion la Biserică?
Paul Iulius Negoiță: În general, petreceau Revelionul în față televizorului. Erau mai bine de 10 ani de la Revoluție și nici televizorul nu mai era atât de atractiv. A fost frumos. Ne-am îmbrățișat și s-au îmbrățișat la început de mileniu. A fost emoționat. Au participat și persoane care ne treceau prea des pragul Bisericii. A fost un moment unic. Întâmpinam anul 2000.
Lasa un raspuns